17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalLegea offshore, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, adoptată

Legea offshore, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, adoptată

Deputații au dat astăzi votul final pentru modificările propuse la Legea offshore, care permite exploatarea gazelor din Marea Neagră.
Astfel, s-au înregistrat 248 de voturi ”pentru”, 34 de voturi ”împotrivă” și nicio abținere.

”România, din acest moment, a intrat în linie dreaptă pentru independență energetică.” – a declarat imediat după adoptarea legii președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Textul documentului a fost modificat astfel încât, acum, statul român are drept de preemțiune asupra zăcămintelor ce urmează să fie exploatate.

Proiectul de lege privind exploatările offshore a fost parafat de liderii coaliției de guvernare, PSD-PNL-UDMR, care au promis că statul va încasa mai mulți bani la buget și că vom avea acces la gaz românesc mai ieftin.

Coaliția de guvernare a modificat legea offshore și a anulat, în primul rând – în vechea lege – câteva din taxele care făceau companiile să considere că investiția nu mai e rentabilă.

Acum, statul român ar trebui să aibă de câștigat în primul rând din profitul acestor companii. Proiectul prevede că 60% din profit rămâne la bugetul de stat, iar companiile păstrează diferența.

Această lege va merge la promulgare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS