2.8 C
Craiova
duminică, 4 decembrie, 2022
Știri de ultima orăPoliticaNationalLiderii coaliției de guvernare se reunesc la Palatul Parlamentului

Liderii coaliției de guvernare se reunesc la Palatul Parlamentului

Liderii coaliției de guvernare se reunesc de la ora 11.00, la Palatul Parlamentului, într-o ședință de coaliție în care va fi discutat pachetul de măsuri socio-economice anunțat de premierul Nicolae Ciucă.

Ulterior, de la ora 13.00, miniștrii din guvern sunt chemați, rând pe rând, la o evaluarea cu liderii coaliției. Surse politice susțin că președintele PNL, Florin Cîțu, își dorește o remaniere guvernamentală.

Premierul Nicolae Ciucă anunța vineri că a discutat cu miniștrii ca fiecare să identifice măsurile care se impun, urmând ca acestea să fie prezentate în Coaliție.

„Pentru celelalte măsuri economico sociale am discutat cu membrii guvernului ca fiecare să identifice măsurile care se impun, să le putem analiza. Astăzi (n.red. vineri) vom analiza aceste propuneri, urmând ca ulterior să le discutăm în Coaliție și să putem să le aprobăm”, spunea premierul, conform Digi24.

Este vorba de propuneri în contextul creșterii prețurilor la alimente, carburanți și RCA

Este vorba de propuneri în contextul creșterii prețurilor la alimente, carburanți și RCA. În ultimele luni au fost făcute mai multe propuneri în spațiul public, însă fără a se ajunge la o concluzie. Printre acestea se numără plafonarea prețului RCA, reducerea accizei la carburanți (propunerea PSD) sau reducerea CAS cu 5% (propunere președintelui PNL Florin Cîțu).

În ședința Coaliției va fi discutată și legea off-shore.

Nu este vorba despre o evaluare, nici despre o remaniere

Miniștrii au fost chemați, pe rând, la o discuție cu liderii coaliției legată de măsurile pe care guvernul urmează să le propună, dar și pentru a identifica ce probleme sunt în ministere și ce nevoi au pentru a-și îmbunătăți activitatea.

Surse social democrate spun că nu este vorba despre o evaluare, nici despre o remaniere. „Dacă facem remaniere, facem la partid evaluare. Deocamdată PSD nu are în vedere o remaniere”, spun sursele citate.

Florin Cîțu își dorește o remaniere în rândul miniștrilor liberali

De partea cealaltă, președintele PNL Florin Cîțu își dorește o remaniere în rândul miniștrilor liberali, potrivit unor surse din partid. Cîțu ar fi comandat la partid sodaje de opinie din care rezultă că partidul ar fi pe creștere, iar președintele PNL consideră că ar fi un bun moment bun pentru a promova figuri noi în executiv.

O eventuală remaniere a miniștrilor PNL nu a fost discutată însă în partid, spun surse din conducerea PNL. „Între Cîțu și Vîlceanu sunt multe discuții, în partid, nu”, spune sursele citate.

Întrebat luni despre o eventuală remaniere, Florin Cîțu a spus că „astăzi nu discutăm despre asta”.

„Fac o evaluare constantă a miniștrilor. Sunt câteva lucruri la care mă uit: implementarea reformelor din PNRR. Nu voi accepta ca scuză faptul că nu putem să facem o reformă sau alta. Mi se pare că economia este adminsitrată suboptimal. (…) Mă interesează în PNL să avem o performanță bună și mă interesează ca guvernul să performeze. Nu trebuie să ne ascundem în spatele unor scuze”, a declarat președintele PNL, înaintea ședinței de coaliție.

PNL are în guvern opt miniștri

PNL are în guvern opt miniștri: interne, externe, justiție, digitalizare, mediul de afaceri, fonduri europene, educație și energie.

Discuția despre o remaniere guvernamentală are loc și în contextul în care în ultima perioadă între partenerii de guvernare au apărut tensiuni. 

PSD l-a criticat pe ministrul energiei Virgil Popescu, în timp ce Florin Cîțu a reproșat insistența ministrului PSD al Muncii Marius Budăi pe subiectul renegocierii PNRR și l-a atacat în mai multe rânduri pe ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS