29 C
Craiova
vineri, 10 iulie, 2020
Știri de ultima oră Politica National Reacţia Sorinei Pintea după ce Ludovic Orban a afirmat că rezidențiatul nu este absolut necesar

Reacţia Sorinei Pintea după ce Ludovic Orban a afirmat că rezidențiatul nu este absolut necesar

„Îmi este greu să comentez ceea ce domnul Orban a declarat”, este reacția Sorinei Pintea, ministrul interimar al Sănătății, la afirmația de joi a premierul desemnat Ludovic Orban despre rezidențiat: „Mi se pare că această formă de examinare nu este absolut necesară. Sunt oameni care au fost la studii și au învăţat ani de zile ca să capete dreptul de a profesa.”

Sorina Pintea a subliniat și că numărul de locuri de la rezidențiat se stabilește pe baza propunerilor venite de la direcțiile de sănătate publică, după ce în spațiul public a fost vehiculată informația că Ministerul Sănătății a redus numărul de locuri, comparativ cu anul trecut, potrivit hotnews.

„Legat de cifra de şcolarizare, ea se aprobă prin Hotărâre de Guvern cu 6 luni înainte. Prin urmare ar trebui să ştie de existenţa acestor acte normative care reglementează rezidenţiatul. Asta pentru că dânsul (Ludovic Orban – n.red.) spunea că va majora numărul de locuri. Sigur, noi am majorat anul trecut, dar după susţinerea acestui examen şi pentru absolvenţii care au obţinut aceeaşi medie. Există nişte acte normative care spun exact cea ai de făcut, probabil că dânsul încă nu a lecturat”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul interimar al Sănătății a adăugat că „În ceea ce priveşte examenul de rezidenţiat, chiar reprezentantul Ligii Studenţilor chiar a declarat că testul grilă este un examen încă obiectiv în România. Dar asta nu înseamnă că acel manual după care sunt făcute aceste texte grilă nu poate fi updatat, modernizat.”

Sorina Pintea a explicat și cum se stabilește cifra de școlarizare (numărul de locuri) pentru rezidențiat, după ce în spațiul public s-a vehiculat informația că Ministerul Sănătății a redus numărul de locuri, comparativ cu anul trecut: „Cifra de şcolarizare aceasta se aprobă cu 6 luni înainte. Deci şi absolvenţii facultăţii putea să ştie care este cifra. Ea se formează pe baza propunerilor direcţiilor de sănătate publică. În 2016 au fost 3.900 de locuri scoase la rezidenţiat, în 2019 – 4710 locuri.

Este adevărat în 2018 au fost 5.730. Probabil că de aceea se reclamă numărul mic. (…) Anul acesta spre exemplu au absolvit 3.900 de rezidenţi. Locurile scoase la concurs sunt 4710. 3900 şi cu Stomatologia şi Farmacia. Mai mult decât atât cei care absolvă Stomatologia şi farmacia pot să intre în câmpul muncii. În momentul absolvirii absolvenţii de medicină generală pot fi medici cu competenţe limitate. Eu îi propun domnului prim ministru desemnat Orban să citească legislaţia şi apoi să folosească Sănătatea ca şi instrument politic. Nu este recomandat.”

Ludovic Orban, despre rezidențiat: Mi se pare că această formă de examinare nu este absolut necesară

Premierul desemnat Ludovic Orban a afirmat joi că examenul de rezidenţiat va fi una dintre priorităţile Guvernului său şi că se gândeşte la creşterea numărului de locuri care sunt scoase la concurs. Orban a mai spus că va fi analizat și modul în care funcţionează acest sistem în alte ţări europene pentru că, în opinia sa, „această formă de examinare nu este una absolut necesară”, fiind vorba despre oameni care au fost la studii și au învăţat ani de zile ca să obțină dreptul de a profesa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Şi Ţicleanu o vrea pe Ştiinţa campioană: „Oltenii mei...

Deşi este cunoscut ca un simpatizat al echipei patronate de Adrian Mititelu, FCU, Aurel Ţicleanu îi ţine pumnii Universităţii Craiova în acest final de campionat al Ligii 1.

ȘTIRI GdS

DACIA Logan 3 vine cu noi surprize. Vezi detaliile...

DACIA Logan 3 prezintă mai multe surprize pentru viitorii clienti. Este următorul model din serie pe care se va lansa pentru cumpărătorii...

Iohannis a sesizat CCR privitor la modificarea Legii Educaţiei...

Klaus Iohannis a trimis, astăzi, Curţii Constituţionale o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea articolului 7 din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011.

Rezultatele la etapa specială a Bacalaureatului, afișate

Rezultatele la etapa specială a Bacalaureatului înainte de depunerea contestaţiilor au fost afişate vineri. Contestaţiile se pot depune în...

Legea prin care orice referire la identitatea de gen...

Președintele Klaus Iohannis a atacat vineri la Curtea Constituțională legea adoptată pe 16 iunie de Senat prin care a fost interzisă în...

Şi Ţicleanu o vrea pe Ştiinţa campioană: „Oltenii mei...

Deşi este cunoscut ca un simpatizat al echipei patronate de Adrian Mititelu, FCU, Aurel Ţicleanu îi ţine pumnii Universităţii Craiova în acest final de campionat al Ligii 1.

România: Veniturile medii lunare ale unei familii au...

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui...