17.8 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalPutin va vizita Coreea de Nord într-o călătorie rară

Putin va vizita Coreea de Nord într-o călătorie rară

Vladimir Putin urmează să călătorească în Coreea de Nord pentru o vizită de două zile începând de marți, a spus Kremlinul. Este prima călătorie a președintelui rus în această țară în mai bine de două decenii.

Aceasta este o călătorie rară în străinătate pentru Putin de când a început invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022. Este un moment cheie pentru președintele nord-coreean Kim Jong Un, care nu a găzduit un alt lider mondial la Phenian de când cu pandemia de Covid-19. Phenian este printre cele mai izolate capitale politice ale globului, potrivit CNN.

Vizita atent urmărită este de așteptat să consolideze și mai mult un parteneriat în plină dezvoltare între cele două puteri, care se bazează pe animozitatea lor comună față de Occident și determinată de nevoia de sprijin a lui Putin în războiul său în desfășurare împotriva Ucrainei.

Putin va călători la Hanoi

După vizita sa în Coreea de Nord, Putin va călători miercuri la Hanoi pentru două zile, într-o demonstrație a legăturilor cu Vietnamul guvernat de comuniști.

Călătoria lui Putin în Coreea de Nord va avea o agendă „foarte plină de evenimente”, a declarat consilierul său Yuri Ushakov în cadrul unei conferințe de presă luni. Ambii lideri plănuiesc să semneze un nou parteneriat strategic, a spus Ushakov, principalele evenimente ale vizitei fiind programate pentru miercuri.

Vladimir Putin și Kim Jong Un în timpul unei vizite la cosmodromul Vostochny din Rusia, septembrie 2023.
Sputnik/Reuters
Vladimir Putin și Kim Jong Un în timpul unei vizite la cosmodromul Vostochny din Rusia, septembrie 2023. Sputnik/Reuters

Ushakov a insistat că acordul nu este provocator sau vizează alte țări, ci este menit să asigure o mai mare stabilitate în Asia de Nord-Est. El a spus că noul acord va înlocui documentele semnate între Moscova și Phenian în 1961, 2000 și 2001.

„Partidele încă lucrează la aceasta, iar în următoarele ore se va lua o decizie finală cu privire la semnarea acestuia”, a spus Ushakov, potrivit presei de stat ruse RIA.

Imaginile din satelit de la Planet Labs și Maxar Technologies arată pregătirile pentru o mare paradă în piața centrală a Phenianului. O imagine arată o tribună în curs de construcție în partea de est a Pieței Kim Il Sung, locul unde au loc toate paradele majore din Coreea de Nord. Într-o imagine anterioară, făcută pe 5 iunie, nord-coreenii pot fi văzuți exersând formațiuni de marș.

Citește și: Caniculă și temperaturi ridicate în toată țara

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS