22.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalZeci de mii iranieni se adună la cortegiul funerar al lui Raisi la Teheran

Zeci de mii iranieni se adună la cortegiul funerar al lui Raisi la Teheran

Zeci de mii de iranieni s-au înghesuit miercuri pe străzile din Teheran pentru a se alătura procesiunilor funerare ale președintelui Ebrahim Raisi și anturajului său, care au murit duminică într-un accident de elicopter.
În centrul orașului, oameni care țineau portrete ale lui Raisi s-au adunat în și în jurul Universității din Teheran. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, urmează să conducă rugăciunile pentru Raisi și tovarășii săi, inclusiv ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian.

Elicopterul lui Raisi s-a prăbușit duminică pe un munte învăluit de ceață din nordul Iranului, în drum spre orașul Tabriz. Grupul a participat la inaugurarea unui proiect de baraj la granița cu Azerbaidjan, potrivit France 24.

A fost lansată o operațiune uriașă de căutare și salvare, care a implicat ajutor din partea Turciei, Rusiei și a Uniunii Europene. Televiziunea de stat a anunțat luni devreme moartea lui Raisi.

Raisi, care era de așteptat să-i succedă lui Khamenei ca lider suprem, avea 63 de ani.
În capitală, s-au urcat bannere uriașe care l-au salutat pe regretatul președinte drept „martirul serviciului”, în timp ce alții și-au luat „la revedere de la slujitorul celor defavorizați”.

Locuitorii Teheranului au primit mesaje telefonice în care îi îndemnau să „assiste la înmormântarea martirului slujbei”.

Procesiunile, la care vor fi prezenți demnitari străini, sunt planificate să plece de la universitate și să se îndrepte spre vasta Piață Enghelab din centrul orașului, potrivit presei de stat.

Înmormântare în Mashhad

Riturile de înmormântare pentru regretatul președinte și anturajul său au început marți cu prezența a zeci de mii de iranineni îmbrăcați în negru în orașul Tabriz și centrul clerical șiit din Qom.

Raisi va fi înmormântat în Mashhad
Raisi va fi înmormântat în Mashhad

De la Teheran, cadavrele vor fi mutate în provincia Khorasan de Sud înainte de a fi transferate în orașul natal al lui Raisi, Mashhad, în nord-est. El va fi înmormântat joi seară, după ritualurile funerare la altarul Imam Reza.

Khamenei, care deține autoritatea supremă în Iran, a declarat cinci zile de doliu național și l-a numit pe vicepreședintele Mohammad Mokhber, de 68 de ani, ca președinte interimar până la alegerile din 28 iunie pentru succesorul lui Raisi.

Principalul negociator nuclear al Iranului, Ali Bagheri, care a fost adjunctul lui Amir-Abdollahian, a fost numit ministru interimar de externe.

Anchetă după accident

Șeful de stat major al forțelor armate ale țării, Mohammad Bagheri, a ordonat o anchetă asupra cauzei prăbușirii elicopterului. Raisi a fost ales președinte în 2021, succeduindu-i moderatului Hassan Rouhani într-un moment în care economia era lovită de sancțiunile americane impuse activităților nucleare ale Iranului.

Perioada în funcție a ultra-conservatorului a fost marcată de proteste în masă, o criză economică care se adâncește și schimburi armate fără precedent cu arhi-inamicul Israel.

După moartea sa, aliații globali Rusia și China și puterile regionale și-au exprimat condoleanțe, la fel și NATO, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU a păstrat un minut de reculegere.

Mesajele de condoleanțe au venit și de la aliații Iranului din regiune, inclusiv Siria, gruparea militantă palestiniană Hamas și gruparea militantă libaneză Hezbollah, ambele sprijinite de Teheran.

Citește și: Un alpinist român a murit pe Everest

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS