22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational468 de camioane cu ajutoare au intrat marţi în Fâşia Gaza

468 de camioane cu ajutoare au intrat marţi în Fâşia Gaza

468 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Fâşia Gaza marţi, cel mai mare număr de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, a declarat armata israeliană, citată de Agerpres.

Peste 1.200 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza în ultimele trei zile, marcând o accelerare a transporturilor admise într-un moment în care Israelul este sub presiune pentru a oferi mai mult ajutor civililor din Fâşia Gaza, ameninţaţi de foamete.

Cel mai mare număr de camioane cu ajutoare intrate într-o zi de la începutul războiului

Cele 468 de camioane „inspectate şi transferate în Gaza” marţi reprezintă „cel mai mare număr de camioane cu ajutoare intrate într-o zi de la începutul războiului”, a spus armata într-un comunicat.

Organismul Ministerului israelian al Apărării care coordonează activităţile civile ale armatei în teritoriile palestiniene (COGAT) a raportat şi un număr zilnic record de camioane care au intrat duminică (322) şi luni (419).

Potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni, UNWRA, o medie de 150 de camioane au intrat zilnic în Fâşia Gaza în luna martie, o cifră foarte departe de cele 500 de camioane care intrau în medie înainte de începerea războiului pe 7 octombrie.

Organizaţiile internaţionale, dar şi Statele Unite, îndeamnă Israelul de săptămâni întregi să deschidă pasaje către nordul teritoriului palestinian, unde criza umanitară este cea mai profundă.

Armata israeliană a declarat marţi că 47 din cele 468 de camioane cu ajutoare care intră în Fâşia Gaza erau destinate populaţiei din nordul teritoriului.

Israelul, acuzat că nu permite destule ajutoare pentru zona de nord

ONG-urile şi Israelul se învinuiesc reciproc pentru livrarea lentă, organizaţiile umanitare invocând inspecţii drastice ale vehiculelor de către autorităţile israeliene, în timp ce acestea din urmă acuză incapacitatea organizaţiilor umanitare de a distribui ajutoarele în Fâşia Gaza.

„Jumătate din convoaiele pe care am încercat să le trimitem în nord cu alimente au fost refuzate” de autorităţile israeliene, s-a plâns marţi, la Geneva, un purtător de cuvânt al Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), Jens Laerke, care a cerut ţării să faciliteze pătrunderea camioanelor în Fâşia Gaza.

Săptămâna trecută, Israelul a anunţat că doreşte să permită livrarea „temporară” de ajutoare în Fâşia Gaza prin portul Ashdod, situat la 40 km nord de Gaza, şi punctul de trecere Erez din sudul ţării.

Citeşte şi: Un bărbat l-a tăiat cu briceagul la mână pe un poliţist, în autospeciala de poliţie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS