17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalUn tunel de mare altitudine, cel mai recent punct de tensiune de la granița dintre India și China

Un tunel de mare altitudine, cel mai recent punct de tensiune de la granița dintre India și China

Un tunel de mare altitudine în munții din nord-estul Indiei a devenit cel mai recent punct de aprindere într-o dispută la graniță aflată la foc mic dintre New Delhi și Beijing.

Tunelul Sela, inaugurat de prim-ministrul indian Narendra Modi la începutul acestei luni, a fost salutat în India drept o ispravă inginerească – aruncat prin Himalaya la o altitudine de aproximativ 13.000 de picioare (3.900 de metri) – și o binefacere pentru armată, permițând acces mai rapid, „pentru orice vreme” la o frontieră tensionată de facto cu China.

Acest lucru a atras atenția Beijingului, a cărui dispută de lungă durată cu New Delhi cu privire la granița lor contestată de 2.100 de mile (3.379 de kilometri) a dus la ciocnirea celor două puteri nucleare în ultimii ani. Aceasta include și în 2020 când luptele corp la corp dintre cele două părți au dus la moartea a cel puțin 20 de soldați indieni și a patru chinezi în Aksai Chin-Ladakh, în porțiunile de vest ale graniței.

China revendică, de asemenea, statul indian Arunachal Pradesh

Și, cu zeci de ani în urmă, disputa a dus la război. China revendică, de asemenea, statul indian Arunachal Pradesh, unde a fost construit tunelul, ca fiind al său, chiar dacă zona a funcționat de mult ca teritoriu indian.

Oficialii chinezi au criticat în ultimele zile proiectul tunelului și vizita lui Modi în stat, acuzând New Delhi că a luat măsuri pentru a submina pacea de-a lungul graniței. „Solicităm părții indiene să înceteze orice acțiune care ar putea complica problema graniței… Armata chineză rămâne extrem de vigilentă și va apăra cu hotărâre suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, folosind numele chinezesc „Zangnan” sau Tibetul de Sud pentru a se referi la Arunachal Pradesh.

India a răspuns marți, criticând „afirmațiile absurde” ale Beijingului și spunând că zona „este și va fi întotdeauna o parte integrantă și inalienabilă a Indiei”, potrivit CNN.

Departamentul de Stat al SUA a intervenit, de asemenea, în timpul unei conferințe de presă de miercuri, susținând suveranitatea Indiei asupra Arunachal Pradesh și exprimând o opoziție puternică față de „orice încercări unilaterale de a promova revendicări teritoriale prin incursiuni sau încălcări” peste linia de control real (LAC) sau frontiera de facto.

Disputa pentru Arunachal Pradesh

Beijingul a răspuns și la acest lucru, acuzând Washingtonul că „nu economisește eforturi pentru a provoca și a profita de conflictele altor țări pentru a-și servi interesele geopolitice egoiste”. Contestația – care subliniază tensiunile profunde care susțin relația dintre cele mai mari două țări din Asia – vine în timp ce India se află la câteva săptămâni distanță de alegerile naționale care se așteaptă să ofere o susținere răsunătoare a platformei naționaliste hinduse a lui Modi.

Creșterea naționalismului sub Modi a venit alături de un fenomen similar în China, unde liderul Xi Jinping a supravegheat o politică externă asertivă – deși ambele părți au părut să ia măsuri pentru a reduce tensiunile la frontieră în urma ciocnirii mortale din 2020.

Soldații indieni stau de pază de-a lungul unei autostrăzi din Ladakh în 2022
Soldații indieni stau de pază de-a lungul unei autostrăzi din Ladakh în 2022

Modi a călătorit vineri și în Bhutan pentru o călătorie „cu scopul de a consolida și mai mult parteneriatul India-Bhutan”, a scris el pe platforma de socializare X. Țara îndepărtată din Himalaya, care se învecinează cu Arunachal Pradesh, are și o graniță contestată cu China. New Delhi se teme de o eventuală soluționare între liderii de acolo și din China cu privire la această dispută.

Citește și: Vâlcea: Stingem lumina pentru a sărbători „Ora Pământului”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS