17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalNetanyahu: Cererile Hamas privind ostaticii și acordul de încetare a focului sunt „delirante”

Netanyahu: Cererile Hamas privind ostaticii și acordul de încetare a focului sunt „delirante”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că cererile Hamas privind ostaticii și acordul de încetare a focului sunt „delirante”.

Netanyahu a spus în timpul unui briefing de miercuri: „Nu ne-am angajat la nimic. Nu ne-am asumat niciuna dintre cererile delirante ale Hamas. Nu vom elibera teroriști cu sânge pe mâini. Nu există un angajament. Trebuie să existe o negociere, este un proces și, în acest moment, din ceea ce văd de la Hamas, nu se întâmplă”, a adăugat Netanyahu.

Hamas și-a prezentat răspunsul la o propunere de acord, cerând o retragere treptată a Israelului din enclavă în timpul unui armistițiu de patru luni și jumătate și un plan de a pune capăt definitiv războiului, potrivit unei copii a contraofertei grupului. obtinut de CNN.

Dar Netanyahu a spus miercuri că scopul Israelului este „victoria completă” și țara „nu va face mai puțin decât atât”. „Suntem pe drumul spre victoria completă. Victoria este realizabilă; nu este o chestiune de ani sau decenii, este o chestiune de luni”, a spus el.

Negocierile ar putea continua

Răspunsul lui Netanyahu va fi văzut probabil ca o lovitură pentru secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care vizitează regiunea pe fondul intensificării eforturilor menite să asigure o descoperire în conflict. Liderul israelian nu a exclus însă posibilitatea unor noi negocieri. Hamas va trimite acum o delegație la Cairo pentru a-și urmări propunerile privind acordul privind ostaticii și încetarea focului, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului, Osama Hamdan, la o conferință de presă la Beirut miercuri.

Hamdan a spus că delegația va călători joi la Cairo „în contextul dorinței noastre de a obține cele mai bune rezultate într-un mod care să servească interesele poporului nostru, să le oprească suferința și să le atenueze durerea”.

Vorbind la Tel Aviv miercuri, Blinken a sugerat că negocierile ar putea continua. El crede că afirmațiile lui Netanyahu care respinge propunerea Hamas ca fiind „delirante” se referă la „ne-inițiatorii absoluți”. „În mod clar, există lucruri pe care Hamas le-a trimis înapoi care sunt absolut neîncepătoare și presupun că la asta se referea premierul, dar nu vreau să vorbesc în numele lui”, a spus Blinken. El a adăugat că există „spațiu pentru a continua un acord, iar aceste lucruri sunt întotdeauna negocieri. „Nu acţionează un întrerupător de lumină. Nu este da sau nu. Există invariabil înainte și înapoi”, a spus Blinken.

Citește și: Vladimir şi Dragoş, primii elevi craioveni în lotul naţional de dezbateri şi medaliaţi pe plan internaţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS