16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalBiden trebuie să facă față unui al doilea război pe care nu l-a dorit

Biden trebuie să facă față unui al doilea război pe care nu l-a dorit

Politica SUA în Orientul Mijlociu nu mai poate fi descrisă ca o încercare de a opri conflictul Israel-Gaza ci e pe cale să declanșeze un război regional mai mare. Acea speranță a murit cu săptămâni în urmă. Sarcina critică acum a președintelui Joe Biden – în timp ce gândește la represalii după moartea a trei americani într-un atac al forțelor suspectate iraniene în Iordania duminică – este de a preveni ca războiul la nivelul întregii regiuni să scape de sub control.

Președintele a declarat marți reporterilor că a luat o decizie cu privire la modul de răspuns la atac. El consideră Teheranul responsabil „în sensul că furnizează armele oamenilor care l-au făcut”.

Dar exprimând actul de echilibru cu care se confruntă în încercarea de a-i pedepsi pe făptuitori, de a le reduce capacitățile și de a restabili descurajarea, a adăugat: „Nu cred că avem nevoie de un război mai larg în Orientul Mijlociu. Nu asta caut.”

Dar este incontestabil faptul că Statele Unite sunt deja implicate într-un război în Orientul Mijlociu, la mai puțin de trei ani după ce Biden a decretat oficial încheierea unei misiuni de luptă de două decenii în Irak. Această misiune a epuizat SUA și a provocat traume politice profunde.

Escaladarea conflictului nu funcţionează

De asemenea, este clar că efortul administrației Biden de a preveni o escaladare nu funcționează. Atacurile americane împotriva miliției susținute de Iran din întreaga regiune, au fost urmate depeste 160 de atacuri asupra zonelor militare americane. Și atacurile cu rachete și drone împotriva transporturilor comerciale din Marea Roșie nu s-au oprit, în ciuda atacurilor aeriene americane împotriva locurilor de lansare și a infrastructurii lor din Yemen.

Așa că Biden a ajuns acum la poziția de neinvidiat cu care se confruntă adesea președinții atunci când toate opțiunile potențiale sunt proaste și însăși sarcina de a încerca să încetinească o criză care se adâncește poate ajunge să o exacerbeze.

”Posibil mai multe acţiuni”

Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi că a luat o decizie cu privire la un răspuns ”gradual” la un atac cu dronă soldat cu uciderea a trei militari americani şi rănirea altor zeci, duminică, în Iordania. Joe Biden a răspuns printr-un simplu ”da” unei întrebări în acest sens a unei jurnaliste de la CNN.

nsă a refuzat să detalieze conturul acestei riposte a Statelor Unite.

Întrebat despre Iran, şeful statului american a răspuns că îi consideră drept ”responsabili în măsura în care furnizează arme oamenilor care au făcut asta”, adică combatanţi responsabili de atacul sângeros în apropierea frontierei Iordaniei  cu Siria.

”Eu nu cred că avem nevoie de un război la scară mare în Orientul Mijlociu. Nu asta caut eu”, a subliniat, însă, preşedintele american.

”Este foarte posibil să asistaţi la un răspuns gradual, nu la o singură acţiune, ci posibil la acţiuni multiple”, a declarat ulterior, la bordul Air Force One, aeronava prezidenţială, un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.

Citeşte şi: 19 morți, 22 răniți într-un accident de autobuz în Mexic

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS