13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalAtacuri asupra unor ţinte din Yemen ale rebelilor Houthi

Atacuri asupra unor ţinte din Yemen ale rebelilor Houthi

Preşedintele american Joe Biden a anunţat că a ordonat, joi, atacuri asupra unor ţinte din Yemen ale rebelilor Houthi.

Şeful Casei Albe a avertizat că nu va ezita să ia măsuri suplimentare, dacă va fi necesar.

Armata americană şi cea britanică au lansat joi lovituri împotriva mai multor ţinte Houthi în zonele controlate de aceşti rebeli în Yemen. Administraţia Biden şi aliaţii săi au avertizat gruparea militantă susţinută de Iran că va suporta consecinţele atacurilor repetate cu drone şi rachete asupra transportului comercial din Marea Roşie.

El a spus că operaţiunea a fost întreprinsă împreună cu Regatul Unit, cu sprijin de la Australia, Bahrain, Canada şi Ţările de Jos. Acest atac a fost , ca „răspuns direct” la atacurile asupra navelor internaţionale în Marea Roşie.

Liderul Houthi Mohammed al-Bukhaiti a ameninţat că SUA şi Marea Britanie ”îşi vor da seama în curând” că atacurile din Yemen ”au fost cea mai mare prostie din istoria lor”, relatează BBC.

Ținte vizate

Forţele SUA şi ale coaliţiei au lovit peste 60 de ţinte din 16 locaţii ale militanţilor Houthi din Yemen joi seară. Comandantul central al Forţelor Aeriene ale SUA, lt. generalul Alex Grynkewich, a declarat că loviturile au fost efectuate cu avioane de luptă şi rachete Tomahawk.

Peste o duzină de ţinte Houthi au fost atacate cu rachete lansate de pe platforme aeriene, de suprafaţă şi submarine, alese pentru capacitatea lor de a degrada atacurile continue ale grupării militante asupra navelor din Marea Roşie.

Printre aceste ţinte vizate s-au numărat sisteme radar, depozite şi locuri de lansare a dronelor, depozite şi locuri de lansare a rachetelor balistice şi depozite şi locuri de lansare a rachetelor de croazieră.

Loviturile sunt un semn al îngrijorării internaţionale tot mai mari cu privire la ameninţarea la adresa uneia dintre cele mai importante căi navigabile din lume. Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului, din cauza riscului de escaladare într-o regiune care fierbe deja. Însă atacurile continue ale rebelilor Houthi asupra transportului maritim internaţional au obligat coaliţia lansată de Statele Unite să acţioneze.

Atacurile Houthi de marţi asupra transportului maritim din Marea Roşie au reprezentat picătura care a umplut paharul, iar Biden a dat undă verde ca SUA să efectueze loviturile joi, deşi pregătirile erau în curs de ceva timp, a declarat un oficial american de rang înalt pentru CNN.

USS Florida, un submarin capabil să lanseze rachete balisticem care a trecut în Marea Roşie la 23 noiembrie, a luat parte la atacul asupra Yemenului, potrivit unui al doilea oficial american. La fel ca navele de suprafaţă care au participat la atac, submarinul a lansat rachete Tomahawk de atac terestru, a precizat oficialul.

Citește și: Ce firme se bat pentru primele lucrări de la Spitalul Regional Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS