10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Joe Biden, la finalul Summitului NATO de la Vilnius

(VIDEO) Joe Biden, la finalul Summitului NATO de la Vilnius

-

Președintele SUA, Joe Biden, a susținut un ultim discurs la Vilnius, după încheierea summitului NATO. El a declarat că Vladimir Putin a crezut că NATO se va rupe după invazia Rusiei în Ucraina, însă „a greșit”. Alianța este „mai puternică și mai unită ca niciodată”, potrivit Sky News.

„Am avertizat lumea despre planurile lui Vladimir Putin. Au fost chiar și oameni din Ucraina care nu au crezut ce a descoperit serviciul nostru de informații”, a spus Joe Biden.

„Ideea că SUA ar putea prospera fără o Europă sigură nu este una rezonabilă. NATO este mai puternică, mai energizată și mai unită ca niciodată”, a adăugat președintele SUA.

Președintele Statelor Unite ale Americii a precizat că poporul ucrainean rămâne unul „de neîntrecut”, iar „Ucraina rămâne liberă”.

În ceea ce privește Rusia, Joe Biden a declarat că „nu este permis ca o țară să pună stăpânire pe teritoriul vecinului său prin forță”. Joe Biden a adăugat că Rusia „crede foarte greșit că poate supraviețui în fața Ucrainei”.

Joe Biden s-a întâlnit la Vilnius cu opozanta belarusă Svetlana Tikhanovskaia

Preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit, miercuri, cu liderul opoziţiei belaruse în exil, Svetlana Tikhanovskaia, la Vilnus

În timpul întrevederii cu opozanta politică, Biden a subliniat „angajamentul continuu al Statelor Unite pentru apărarea şi promovarea drepturilor omului. „Susținem apărarea libertăţii de exprimare şi a organizării de alegeri libere şi corecte în Belarus”, potrivit executivului american.

Svetlana Tikhanovskaia, al cărei soţ este încarcerat în Belarus, a devenit liderul opoziţiei în alegerile prezidenţiale contestate din 2020. Belarus, aliată Moscovei este condusă cu mână de fier de Alexander Lukaşenko din 1994.

La fel ca mii de compatrioţi ai săi, ea a fost nevoită să se exileze după alegeri pentru a scăpa de represiunea autorităţilor.

Soţul ei, Serghei Tikhanovski, a fost condamnat în decembrie 2021 la 18 ani de închisoare. Este o sentinţă considerată drept o răzbunare politică pentru un om care l-a provocat pe Lukaşenko.

Joe Biden, care a participat marţi şi miercuri la summitul NATO, consacrat în mare parte războiului din Ucraina, s-a întâlnit şi cu premierul Lituaniei, Ingrida Simonyte.

Preşedintele american îşi continuă turneul european, început luni cu o vizită la Londra. Miercuri seara, Biden a ajuns în Finlanda pentru o vizită de 24 de ore în această ţară vecină cu Rusia, care a aderat la NATO în aprilie.

Citește și: Primăria Craiova continuă paranghelia şi în august. Încă 65.000 de euro din bugetul local

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

O nouă etapă de dezinsecție

Salubritate Craiova anunță desfășurarea unei noi etape a dezinsecției...

ȘTIRI GdS