4 C
Craiova
sâmbătă, 3 decembrie, 2022
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Jens Stoltenberg: Aliaţii NATO nu recunosc şi nu vor recunoaşte teritoriile anexate de Putin

(VIDEO) Jens Stoltenberg: Aliaţii NATO nu recunosc şi nu vor recunoaşte teritoriile anexate de Putin

Aliaţii NATO nu recunosc şi nu vor recunoaşte teritoriile anexate de Putin ca făcând parte din Rusia, a declarat vineri seară, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„Preşedintele Putin a revendicat acum alte patru regiuni din Ucraina ca fiind parte din Rusia. Aceasta este cea mai mare tentativă de anexare a unor teritorii europene, cu forţa, de la Al Doilea Război Mondial. Încă 15% din teritoriul Ucrainei, o zonă cam de mărimea Portugaliei, confiscat ilegal de Rusia sub ameninţarea armei”, a declarat, vineri seară, Stoltenberg.

Referendumurile fictive au fost organizate de la Moscova şi impuse Ucrainei

El a spus că referendumurile fictive au fost organizate de la Moscova şi impuse Ucrainei, încălcând dreptul internaţional.

Stoltenberg a calificat acest furt al teritoriului ca ”ilegal şi ilegitim”.

”Aliaţii NATO nu recunosc şi nu vor recunoaşte aceste teritorii ca parte din Rusia”, a subliniat el, solicitând tuturor statelor să respingă încercările evidente ale Rusiei de cuceriri teritoriale.

”Aceste pământuri sunt ale Ucrainei, Doneţk este Ucraina, Lugansk este Ucraina, Herson este Ucraina, Zaporojie este Ucraina, aşa cum şi Crimeea este Ucraina. Aceasta este a doua oară când Rusia ocupă cu forţa teritorii ale Ucrainei, dar nu schmbă natura conflictului. Acesta rămâne războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu schimbă angajamentul nostru de a sprijini Ucraina.

NATO nu este parte din acest conflict, dar asigurăm sprijin Ucrainei pentru a putea ţine piept invaziei (…) Alianţa noastră este una defensivă, rămânem uniţi şi hotărâţi să apărăm şi să protejăm fiecare aliat NATO şi fiecare centimetru de teritoriu aliat. Acesta este un moment esenţial, Putin a mobilizat sute de mii de noi soldaţi, a trecut la un iresponsabil zăngănit al sabiei nucleare şi a anexat noi teritorii”, a continuat secretarul general al NATO, conform stirileprotv.ro,

„Războiul nu decurge confrom planului și că obiectivele strategice ale lui Putin au eșuat“

Stolltenberg a mai spus că ordinul de mobilizare a lui Vladimir Putin este o recunoaștere a faptului că războiul nu decurge conform planului și a comentat cererea Ucrainei de aderare la NATO.

„NATO nu este parte a conflictului, dar susține Ucraina ca să se poată autoapăra, drept prevăzut în Carta ONU. NATO este o alianță defensivă. Suntem uniți și determinați să protejăm toți aliații și fiecare centrimetru din teritoriul NATO.

Este un moment de cotitură. Putin a mobilizat sute de mii de trupe și a făcut amenințări nucleare iresponsabile. Este cea mai mare escaladare de la începutul războiului.

Nimic din asta nu arată forță. Arată slăbiciune. Este o recunoaștere a faptului că războiul nu decurge confrom planului și că obiectivele strategice ale lui Putin au eșuat”, a declarat Jens Stoltenberg.

NATO reafirmă susținerea neclintită pentru idenpendența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

„Putin poartă responsabilitatea totală pentru acest război şi este responsabilitatea sa să îl încheie. Să pună capăt crizei alimentare care afectează atâția oameni la nivel global. Dacă Rusia încetează să lupte, va fi pace. Dacă Ucraina încetează să lupte, va înceta să mai existe ca stat suveran în Europa. NATO reafirmă susținerea neclintită pentru idenpendența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a mai spus secretarul general al NATO.

Jens Stoltenberg a mai declarat că NATO va continua să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia atât cât va fi nevoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS