23.3 C
Craiova
vineri, 19 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalLavrov, față în față cu șefii diplomațiilor occidentale

Lavrov, față în față cu șefii diplomațiilor occidentale

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a ajuns pe insula turistică Bali din Indonezia pentru o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul G20, care va fi umbrită de tensiunile provocate de conflictul dintre Rusia și Ucraina, transmite Reuters.

Reuniunea G20 se desfășoară până vineri în țara gazdă, Indonezia, care anul acesta a fost nevoită să găsească o cale de a organiza un summit mondial afectat de presiuni geopolitice și de o criză alimentară mondială pusă pe seama războiului.

În zona Nusa Dua din Bali, unde are loc summitul, a fost asigurată o securitate strictă

Joi, în zona Nusa Dua din Bali, unde are loc summitul, a fost asigurată o securitate strictă, în timp ce diplomații străini au sosit pe insula tropicală pentru reuniune.

Înainte de sosirea sa în Bali, ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că nu trebuie să i se permită Rusiei să folosească reuniunea G20 ca platformă pentru poziția ei:

„Este în interesul nostru, al tuturor, să ne asigurăm că dreptul internațional este respectat și aderat. Acesta este numitorul comun”, a spus Baerbock într-o declarație.

Întâlnire față în față între Lavrov și unii dintre cei mai mari critici ai Rusiei de la invazia din Ucraina

La summit va avea loc prima întâlnire față în față între Lavrov, ministrul de externe al președintelui Vladimir Putin, aflat în funcție de mult timp, și unii dintre cei mai mari critici ai Rusiei de la invazia din Ucraina.

Lavrov a sosit în Bali și intenționează să discute cu unii omologi din G20 în marja summitului, a relatat agenția rusă de presă TASS, dar miniștri precum Baerbock și secretarul de stat american Antony Blinken au exclus o întâlnire cu Lavrov.

Grupul celor 20 include țări occidentale care au acuzat Moscova de crime de război

Grupul celor 20 include țări occidentale care au acuzat Moscova de crime de război în Ucraina și au aplicat sancțiuni, dar și țări precum China, Indonezia, India și Africa de Sud, care au fost mai reținute în răspunsul lor.

Unii oficiali din Europa și Statele Unite au subliniat că summitul de la Bali nu va fi unul „obișnuit”, un purtător de cuvânt al ministrului german de externe afirmând că țările G7 își vor coordona reacția față de Lavrov în Bali.

Amintim că, în aprilie, înalți oficiali din Marea Britanie, Canada și Statele Unite au plecat de lângă reprezentanții Rusiei în timpul unei reuniuni financiare a G20 de la Washington.

Discuțiile privind securitatea energetică și alimentară se află pe ordinea de zi

În ciuda discuțiilor inițiale privind boicotarea reuniunilor ulterioare ale G20, analiștii spun că națiunile occidentale par să fi decis că ar fi contraproductiv să cedeze cuvântul Rusiei.

Discuțiile privind securitatea energetică și alimentară se află pe ordinea de zi a reuniunii de două zile, Rusia fiind acuzată că a alimentat o criză alimentară globală și a agravat inflația prin blocarea transporturilor de cereale ucrainene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS