8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalSirienii votează pentru noul parlament pe fondul războiului, al problemelor economice

Sirienii votează pentru noul parlament pe fondul războiului, al problemelor economice


Siria a organizat astăzi alegeri parlamentare în zonele controlate de guvern din țară, în condițiile în care președintele Bashar al-Assad împlinește 20 de ani la putere, pe fondul unui război continuu și al unor profunde probleme economice, potrivit Aljazeera.

Mai mult de 7.400 de secţii de votare şi-au deschis uşile la ora locală 07:00 (04:00 GMT) în zonele guvernamentale, potrivit Comisiei Electorale. Pentru prima dată, scrutinul se va desfăşura şi în foste bastioane ale rebelilor.

Peste 2.000 de candidați, inclusiv oameni de afaceri sub sancțiunile impuse recent în Statele Unite, candidează la alegerile legislative – al treilea de la începutul protestelor din 2011 și care a urmat războiului civil. Alegerile, programate inițial în aprilie, au fost amânate de două ori din cauza noii pandemii de coronavirus. Deși mai multe liste circulă în sondaje, opoziția reală cu Partidul Baath al-Assad este absent la alegeri. Grupurile de opoziție tolerate în mod tradițional de către guvern sunt așteptate să boicoteze scrutinul și Partidul Baath are garanția de a monopoliza noul parlament, așa cum a făcut în alegerile anterioare.

Oamenii președintelui al-Assad vor mai multe locuri în Parlament

La ultimul vot din 2016, Baath și aliații săi au preluat 200 de locuri în parlamentul de 250, în timp ce posturile rămase s-au îndreptat către candidați independenți. Observatorii spun că concursul nu are credibilitate, majoritatea candidaților făcând parte din Partidul Baath al-Assad sau loial regimului său. „Majoritatea sirienilor consideră că alegerile sunt doar un proces controlat de regim pentru a se reprezenta ca autoritate legitimă în Siria”, a declarat Zaki Mehchy, co-fondator al Centrului sirian pentru cercetări politice. „Oamenii știu că majoritatea parlamentarilor sunt nominalizați de partidul Baath și toți trebuie să aibă aprobarea de securitate bazată pe loialitate și nu pe calificări”, a adăugat el.

Karam Shaar, expert în Siria la Institutul din Orientul Mijlociu, a declarat: „Regimul al-Assad folosește alegerile parlamentare pentru a recompensa loialitatea. De data aceasta, se estimează vor obține încă mai multe locuri pentru contribuțiile aduse în ultimii patru ani „.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS