13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalTrump a autorizat sancțiuni contra Turciei

Trump a autorizat sancțiuni contra Turciei

Statele Unite au impus luni sancţiuni ţintite împotriva a trei miniştri turci, printr-un decret prezidenţial semnat de Donald Trump. Decretul vizează să convingă Ankara „să înceteze imediat ofensiva” în Siria, a anunţat administraţia americană.
„Sunt pregătit să distrug rapid economia Turciei dacă liderii turci vor continua să meargă pe acest drum periculos și distructiv”, a spus liderul de la Casa Albă.

Donald Trump a adăugat că a emis un ordin care prevede impunerea de sancțiuni unor actuali și foști oficiali, însă aceste sancțiuni nu vor intra în vigoare imediat. Totodată, liderul de la Casa Albă a anunțat că a renunțat la discuțiile cu Turcia cu privire la semnarea unui acord comercial estimat la aproximativ 100 de miliarde de dolari.

Sancţiuni imediate

SUA reintroduce tarife vamale de 50% pentru oțelul importat din Turcia, măsură luată anul trecut de către Washington pentru a obține eliberarea unui pastor american aflat în închisoare în Turcia, decizie care a contribuit la puternica devalorizare a lirei.

În luna mai a anului acesta, Donald Trump a redus tariful vamal la 25 de procente, același nivel cu cel impus altor parteneri comerciali, printre care și Uniunea Europeană.

Decretul semnat de preşedintele Trump prevede, de asemenea, blocarea intrării persoanelor sancţionate pe teritoriul Statelor Unite.
Documentul citat permite vizarea unui număr foarte mare de oficiali turci implicaţi în acte care îi pun în pericol pe civili sau destabilizează nord-estul Siriei, dar, în acest moment, administraţia Trump a decis să aplice sancţiuni numai celor trei miniştri şi două ministere.

SUA cere încetarea incaziei în Siria

Armata Turciei a lansat săptămâna trecută operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Preşedintele american Donald Trump i-a cerut luni omologului său turc Recep Tayyip Erdogan într-o conversație telefonică să „pună capăt invaziei” în Siria şi să declare „încetarea focului imediat”, a declarat vicepreşedintele Mike Pence.
„Statele Unite doresc ca Turcia să înceteze invazia, să pună în aplicare imediat încetarea focului şi să înceapă negocierile cu forţele kurde în Siria pentru a pune capăt violenţei”, a menţionat Pence, adăugând că va merge în curând în Turcia la cererea preşedintelui Trump.
În cursul convorbirii telefonice cu Erdogan, Trump a fost „foarte ferm”, a precizat Mike Pence.
Potrivit vicepreşedintelui american, preşedintele turc a promis că nu va fi „niciun atac asupra oraşului Kobani”, în care sunt staționate trupele americane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS