29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoreea de Nord crește presiunea cu ultimele lansări de rachete

Coreea de Nord crește presiunea cu ultimele lansări de rachete

Coreea de Nord a lansat vineri rachetele pentru a treia oară în opt zile, o serie de lansări despre care analiștii spun că sunt concepute pentru a îmbunătăți capacitățile militare și a presiona Statele Unite și Coreea de Sud în timp ce încearcă să repornească discuțiile de denuclearizare, informează Reuters.

Oficialii americani, care au sperat să reînvie discuțiile blocate cu Coreea de Nord, au început proceduriile de lansare a rachetelor. Nordul a testat rachete, în ciuda întâlnirii președintelui american Donald Trump, din 30 iunie, cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, unde au fost de acord să reînvie discuțiile.

Procesul diplomatic ar putea avea unele denivelări, dar conversațiile cu Coreea de Nord continuă chiar așa cum vorbim, a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, la Bangkok, unde participă la o reuniune a Asociației Națiunilor Asiei de Sud-Est (ASEAN).

Coreea de Nord: Teste ale rachetelor balistice de scurtă durată

Guvernul Coreei de Sud a declarat că ultimele proiectile lansate de Nord păreau a fi noi rachete balistice de scurtă durată. Rachele au zburat la 220 km (135 mile) și au atins o altitudine de 25 km (15 mile), a declarat șeful de Stat Major (JCS) din Seul.

SUA nu vede o amenințare a rachetelor

Un oficial american a spus că informațiile americane au detectat cel puțin un proiectil și, probabil, mai multe, care nu reprezintă o amenințare pentru America de Nord. Oficialii americani au declarat că informațiile inițiale au indicat că au fost similare cu alte două teste cu rachete pe distanțe scurte efectuate de Pyongyang începând de săptămâna trecută.

Presa de stat din Coreea de Nord a declarat că Kim a supravegheat tragerea a ceea ce a descris drept un nou sistem de rachetă ghidată cu lansare multiplă de calibru mare. El a observat și lansarea unei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune săptămâna trecută.

„Scopul este nu numai să crească capacitatea Pyongyang de a-și constrânge vecinii, ci un alt obiectiv este de a normaliza testele care încalcă sancțiunile din Coreea de Nord, ca și cum ar fi la fel de legitime ca și exercițiile defensive ale Coreei de Sud”, a spus Easley.

Trump a fost întrebat la Casa Albă înainte de a porni într-o excursie de campanie în Ohio, dacă crede că Kim îl testează și a spus că lansările nu încalcă promisiunile liderului nord-coreean. Trump a mai spus că sunt rachete cu rază scurtă de acțiune și acestea nu reprezintă o amenințare.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS