18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoreea de Nord testează rachetele în mare

Coreea de Nord testează rachetele în mare

Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, a declarat armata sud-coreeană, la doar câteva zile după ce a lansat două rachete similare menite să presioneze Coreea de Sud și Statele Unite pentru a opri viitoarele exerciții militare, informează reuters.com

Primele teste pe rachete au început pe 25 iulie, de când liderul Kim Jong Un și Donald Trump s-au întâlnit pe 30 iunie și au convenit să reînvie negocierile blocate de denuclearizare.

Seria de teste pe rachete ridică mizele pentru diplomații americani și sud-coreeni care traversează regiunea în această săptămână. Toate acțiunile le fac în speranța repornirii discuțiilor menite să convingă Pyongyang să renunțe la armele nucleare și la programele de rachete balistice.

„Acțiunile Coreei de Nord nu ajută la ușurarea tensiunilor militare și nici nu ajută la menținerea avântului pentru discuțiile care se desfășoară”, a spus ministrul sud-coreean de externe Kang Kyung-wha

Coreea de Nord: Noile lansări de rachete

Lansările de miercuri au fost din zona Wonsan de pe coasta de est a Coreei de Nord, aceeași zonă de la care au fost tras rachetele săptămâna trecută. Acesta a spus că monitorizează cazul mai multor lansări.

JCS a declarat că Nordul a tras rachete balistice care au zburat aproximativ 250 km (155 mile) și că păreau a fi similare cu cele lansate săptămâna trecută.

Rapilele, denumite KN-23, sunt concepute pentru a sustrage sistemele de apărare împotriva rachetelor, fiind mai ușor de ascuns, lansat și manevrat în zbor, au spus specialiștii.

Kim a descris cele două KN-23 lansate săptămâna trecută ca având un model de „zbor de alunecare și sărituri la altitudine mică”, care le-ar face greu de interceptat.

Ministrul Apărării nu poate opri rachetele

Ministrul sud-coreean al apărării, Jeong Kyeong-doo, a declarat unui forum de apărare din Seul că oprirea unei rachete precum KN-23 va fi dificilă, deși sistemele de apărare împotriva rachetelor din Coreea de Sud ar putea să le detecteze și să le intercepteze.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud le-a spus, de asemenea, parlamentarilor de la Seul, a ajuns la concluzia că un nou submarin prezentat săptămâna trecută de Nord a fost capabil să transporte până la trei rachete balistice.

Primul ministru japonez Shinzo Abe a declarat că nu a avut niciun impact de la lansarea de miercuri asupra securității Japoniei.

Alți analiști au spus că Coreea de Nord va fi încurajată să facă presiuni mai agresive pentru concesiile americane prin aparenta dorință a lui Trump de a-și menține angajamentul cu Pyongyang ca un succes de politică externă înaintea ofertei sale de reelecție din 2020.

Aurelian Marian Soare

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS