20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaFranța crește nivelul de alertă teroristă după atacul de la Moscova revendicat de gruparea IS

Franța crește nivelul de alertă teroristă după atacul de la Moscova revendicat de gruparea IS

Guvernul Franței și-a mărit avertismentul de alertă de securitate la cel mai înalt nivel duminică după atacul la o sală de concert rusă și revendicarea de responsabilitate a grupării Stat Islamic (IS).

Premierul Gabriel Attal a spus într-o postare pe X că decizia, care vine cu câteva luni înainte ca Paris să găzduiască Jocurile Olimpice, a fost luată „în lumina revendicării responsabilității de către Statul Islamic pentru atacul (Moscova) și a amenințărilor care vizează țara noastră”.

Anunțul a venit după ce președintele Emmanuel Macron a organizat o întâlnire de urgență determinată de atacul de vineri într-o suburbie a Moscovei, care a ucis cel puțin 137 de persoane, potrivit anchetatorilor ruși. Afiliatul afgan al grupului IS și-a revendicat responsabilitatea pentru masacru. Este cel mai mortal atac terorist din Europa revendicat de gruparea jihadistă.

Cel mai înalt nivel de alertă teroristă

Sistemul de alertă teroristă al Franței are trei niveluri. Cel mai înalt nivel este activat în urma unui atac în Franța sau în străinătate sau atunci când amenințarea este considerată a fi iminentă.

Permite măsuri de securitate excepționale, cum ar fi patrule intensificate de către forțele armate în locuri publice, cum ar fi:

  • gări,
  • aeroporturi,
  • biserci.

Franța a fost lovită în mod repetat de atacuri jihadiste mortale, inclusiv masacrul în sala de concerte Bataclan din 2015. Extremiștii au deschis focul asupra spectatorilor de la concert și au ținut ostatici ore întregi. Țara era deja în alertă de mare securitate înaintea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris din acest an, care se așteaptă să atragă milioane de vizitatori în țară. Preocupările de securitate sunt deosebit de mari pentru ceremonia excepțională de deschidere din 26 iulie. La ceremonie ambarcațiuni vor circula de-a lungul râului Sena și mulțimi uriașe vor privi, potrivit France 24.

Citește și: (VIDEO) Patru bărbați acuzați pentru atacul la sala de concerte din Moscova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS