20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropa(VIDEO) Putin revendică o victorie zdrobitoare. Mii de oameni, proteste împotriva „alegerilor trucate”

(VIDEO) Putin revendică o victorie zdrobitoare. Mii de oameni, proteste împotriva „alegerilor trucate”

-

Președintele Vladimir Putin revendică o victorie zdrobitoare și urmează să-și întărească stăpânirea asupra țării pe care o conduce de la începutul secolului. Rezultatele parțiale ale alegerilor organizate în Rusia indică o victorie previzibilă pentru liderul de la Kremlin, un rezultat care era o concluzie de așteptat.

Cu jumătate din buletine de vot numărate, Putin a fost în frunte cu 87,3% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare raportate duminică de Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei.

Rezultatul înseamnă că Putin va guverna cel puțin până în 2030, când va împlini 77 de ani. Cel mai longeviv lider al Rusiei de la dictatorul sovietic Iosif Stalin, își va asigura un al treilea deceniu complet de guvernare. Cu majoritatea candidaților opoziției morți, întemnițați, exilați sau interziși să candideze – și cu disidența efectiv interzisă în Rusia de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022 – Putin nu s-a confruntat cu nicio provocare credibilă la adresa guvernării sale.

Putin a vorbit şi despre protestul “fără efect” faţă de el şi a adăugat că Rusia trebuie să îşi întărească armata, potrivit CNN.

Putin le-a mulţumit ruşilor pentru votul la alegerile prezidenţiale

„În primul rând, aş dori să le mulţumesc cetăţenilor. Suntem cu toţii o singură şi aceeaşi echipă, toţi cetăţenii Rusiei care au mers la secţiile de votare şi au votat”, a declarat Putin în faţa echipei sale de campanie în timpul unei intervenţii difuzate la televiziunea de stat.

Vladimir Putin a estimat luni că primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale din Rusia, care îl anunţă câştigător clar, demonstrează „încrederea” ruşilor în puterea sa.

„Avem multe obiective concrete şi importante de îndeplinit. Rezultatele alegerilor mărturisesc încrederea cetăţenilor ţării şi speranţa lor că vom face tot ceea ce a fost planificat”, a afirmat Putin într-un discurs televizat în noaptea de duminică spre luni.

El a dat asigurări că ţara sa nu se va lăsa „intimidată” sau „zdrobită”, după doi ani de conflict în Ucraina şi de criza cu Occidentul.

„Nu contează cine vrea să ne intimideze sau cât de mult, nu contează cine vrea să ne zdrobească sau în ce mod, voinţa noastră sau conştiinţa noastră. Nimeni nu a reuşit vreodată să facă aşa ceva în istorie. Nu a funcţionat astăzi şi nu va funcţiona în viitor”, a dat asigurări Putin în cursul discursului televizat.

Votul care i-a adus lui Putin al cincilea mandat la Kremlin a fost însoţit de numeroase proteste, în special „Amiază împotriva lui Putin” organizat la apelul opoziţiei, la care au participat mii de oameni în întreaga lume.

Citește și: Câștigătorul Oscarului David Seidler, scenaristul filmului „Discursul regelui“, a murit

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS