25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaParlamentul turc a aprobat candidatura Suediei pentru aderarea la NATO

Parlamentul turc a aprobat candidatura Suediei pentru aderarea la NATO

-

Parlamentul turc a votat marți pentru aprobarea aderării Suediei la NATO, aducând țara nordică cu un pas mai aproape de aderarea la alianța militară după luni de întârzieri.

Din cei 346 de membri ai parlamentului care au votat, 287 au fost în favoarea aderării Suediei și 55 au votat pentru respingerea acesteia. Alți patru s-au abținut de la vot. Votul a fost al doilea pas al procesului de ratificare al Turciei, după ce Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului a aprobat oferta luna trecută.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan poate acum să semneze protocolul în lege. Rezultatul de marți a eliminat un obstacol semnificativ pentru aderarea țării nordice la alianța militară, Ungaria fiind acum singurul stat membru care nu a ratificat încă aderarea Suediei.

Cu toate acestea, marți, prim-ministrul Ungariei Victor Orban a declarat că l-a invitat pe omologul său suedez, Ulf Kristersson, să viziteze Ungaria pentru a negocia condițiile aderării Suediei. Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai 2022, după invadarea Ucrainei de către Rusia la începutul aceluiași an, potrivit CNN. Finlanda a aderat la NATO în aprilie 2023, dublând granița alianței cu Rusia, dar Suedia s-a confruntat cu numeroase întârzieri în calea spre aderare.

Citește și: (VIDEO) Trump a câștigat alegerile primare din New Hampshire

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bărbat rănit într-un accident rutier la Târgu Jiu

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru gestionarea...

ȘTIRI GdS