23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropa(VIDEO) Sute de mii de oameni au manifestat împotriva extremismului de dreapta în Germania

(VIDEO) Sute de mii de oameni au manifestat împotriva extremismului de dreapta în Germania

-

Sute de mii de oameni au manifestat împotriva extremismului de dreapta în Germania în acest weekend. Țara intră în a doua săptămână de proteste la nivel național împotriva partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Demonstrațiile au luat amploare după ce au apărut informații de pe site-ul de știri de investigație Correctiv cu privire la o întâlnire a extremiștilor de dreapta din Potsdam, la care au fost discutate politicile de migrație, inclusiv deportările în masă a persoanelor de origine străină.

AfD, care ocupă locul al doilea în sondajele la nivel național, a negat că planurile de migrație raportate sunt politici de partid.

Mitinguri în orașe importante din Germania

Duminică, au avut loc mitinguri la Berlin, München și Köln, precum și în basturile de vot mai tradiționale ale AfD din estul Germaniei, cum ar fi Leipzig și Dresda, cu prezența la vot în multe locuri mult mai mare decât se aștepta. Organizatorii din München au încheiat devreme demonstrația din cauza supraaglomerării cu aproximativ 100.000 de participanți, potrivit poliției. Organizatorii protestului au declarat că au participat 200.000 de persoane. La începutul evenimentului de la Berlin, erau 30.000 de oameni, iar numărul era în creștere, a spus poliția.

300.000 de persoane au manifestat sâmbătă la nivel național

Câteva zeci de mii de oameni au ieșit duminică în stradă în Köln și Bremen. Organizatorii evenimentului au estimat că aproximativ 300.000 de persoane au manifestat sâmbătă la nivel național. „Este un semnal pentru lume că nu vom lăsa acest lucru să se întâmple fără să comentăm despre asta”, a declarat Steffi Kirschenmann, un consilier social cu sediul la Frankfurt, unul dintre zecile de mii care s-au adunat pașnic la temperaturi sub zero în centrul orașului Frankfurt.

Primarul din Frankfurt, Mike Josef, s-a adresat mulțimii din Piața Roemer, despre care le-a amintit protestatarilor că este același loc în care regimul nazist a ars cărți, potrivit Reuters.

Demonstranțiile sunt semn de democrație

AfD a refuzat să comenteze demonstrațiile împotriva sa. Liderii în afaceri și-au exprimat îngrijorarea, începând cu Siemens Energy (ENR1n.DE). Președintele Frank-Walter Steinmeier a văzut mitingurile din Germania împotriva extremismului de dreapta ca un semn de putere.

Într-un mesaj video distribuit duminică, Steinmeier a spus: „Voi vă ridicați împotriva mizantropiei și a extremismului de dreapta, acești oameni ne încurajează pe toți”. El a cerut o alianță a tuturor democraților, spunând „Să arătăm că suntem mai puternici împreună”.

Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat unui ziar local că vede în demonstrații un semn încurajator pentru democrație. „Este impresionant să vezi că mulți oameni ies acum în stradă și arborează steagul pentru democrația noastră”, a declarat politicianul Partidului Verzilor pentru Augsburger Allgemeine. Consiliul Central al Evreilor din Germania a salutat demonstrațiile. Pentru evrei, aceasta este o imagine „care poate restabili încrederea în condițiile democratice” ale țării, a declarat președintele Consiliului Central Josef Schuster pentru Welt-TV.

Boersen-Zeitung din Germania a publicat sâmbătă o serie de declarații ale companiilor listate în indicele bursier DAX din Germania, în care companiile s-au pronunțat împotriva xenofobiei, antisemitismului și extremismului politic la marginea de dreapta.

Citește și: Ron DeSantis și-a încheiat campania prezidențială. Îl susține pe Trump față de Haley

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Marian Vasile şi-a depus candidatura pentru fotoliul de primar...

Marian Vasile și-a depus, astăzi, candidatura pentru funcția de...

ȘTIRI GdS