2.8 C
Craiova
sâmbătă, 9 decembrie, 2023
Știri de ultima orăPoliticaEuropaNegocierile de aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova vor începe în curând

Negocierile de aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova vor începe în curând

Executivul Uniunii Europene va recomanda miercuri ca blocul comunitar să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova. Condiția este ca cele două țări să îndeplinească condițiile restante, au declarat luni doi oficiali europeni, citaţi de Reuters

Republica Moldova şi Ucraina au primit statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în vara anului trecut. Următoarea etapă în drumul către UE ar fi începerea negocierilor de aderare şi îndeplinirea unor condiţii-cheie stabilite de UE.

La Kiev, un oficial guvernamental de rang înalt a declarat că Ucraina se aşteaptă ca Comisia Europeană să emită o evaluare „pozitivă” a cererii sale de aderare, o recompensă râvnită în condiţiile în care trupele se confruntă cu oboseala celor peste 20 de luni luptă şi există îngrijorări cu privire la viitorul ajutorului militar vital al Statelor Unite.Comisia va evalua Ucraina în şapte domenii de reformă în raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.

Ce recomandări trebuie să îndeplinească Republica Moldova pentru aderare

În ceea ce priveşte Republica Moldova, pentru începerea negocierilor propriu-zise de aderare, Chişinăul trebuie să îndeplinească nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Domeniile vizate sunt:

  • justiţia,
  • combaterea corupţiei,
  • combaterea crimei organizate,
  • dez-oligarhizarea,
  • reforma administraţiei publice,
  • reforma serviciilor publice,
  • managementul finanţelor publice,
  • consolidarea rolului societăţii civile în procesele decizionale,
  • protejarea drepturilor omului.

După un an, Chişinăul a îndeplinit trei din cele nouă recomandări, potrivit unui raport intermediar din vara 2023, care constata că Moldova şi-a făcut cel mai bine temele, potrivit Europa Liberă. Comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, a declarat că Moldova a făcut progrese importante în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiţiei.

Citeşte şi: 21 de şoferi doljeni au rămas pietoni într-o singură zi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS