14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaAlegeri în Polonia. Exit-pollurile arată că partidul conservator PiS este în frunte

Alegeri în Polonia. Exit-pollurile arată că partidul conservator PiS este în frunte

Naţionaliştii aflaţi la putere în Polonia sunt în frunte după alegerile parlamentare de duminică, dar fără majoritate, arată un sondaj la ieşirea de la urne. Asta indică posibilitatea ca opoziţia liberală să încerce să formeze o coaliţie de guvernare, relatează Reuters.

Exit-pollul Ipsos a acordat partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) 36,8% din voturi, ceea ce s-ar traduce prin 200 de parlamentari în parlamentul cu 460 de locuri.

Cea mai mare alianţă de opoziţie, Coaliţia Civică (KO), de orientare liberală, ar urma să obţină 31,6% din voturi, ceea ce i-ar conferi 163 de locuri. Însă împreună cu coaliţia de centru-dreapta A Treia Cale şi cu Noua Stângă, care ar putea intra într-o coaliţie cu KO, ar obţine 248 de locuri.

Primele rezultate oficiale erau aşteptate să apară încă de duminică seara.

Liderul KO, Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, a promis să repare relaţiile Varşoviei cu Bruxellesul, care au fost tensionate de numeroase ciocniri pe teme precum independenţa justiţiei, drepturile LGBT şi migraţia.

„Democraţia a învins. Acesta este sfârşitul guvernului PiS”, a declarat duminică seara Donald Tusk, bucuros, în faţa membrilor de partid.

De la venirea la putere în 2015, PiS a sporit influenţa politică asupra instanţelor

Criticii spun că, de la venirea la putere în 2015, PiS a sporit influenţa politică asupra instanţelor şi a transformat mass-media de stat în instituţii de propagandă. Aproximativ 110 miliarde de euro din fondurile UE alocate Poloniei au fost îngheţate din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept.

Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, a declarat oficialilor reuniţi la sediul partidului din centrul Varşoviei că nu este clar dacă rezultatul de duminică se va traduce printr-un nou mandat. „Trebuie să avem speranţă”, a spus Kaczynski.

UE şi Washingtonul urmăresc îndeaproape votul

În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina vecină şi se prefigurează o criză a migranţilor, UE şi Washingtonul urmăresc îndeaproape votul, deşi atât PiS, cât şi opoziţia sa majoritară susţin rolul cheie al Poloniei, membră NATO, în furnizarea de sprijin militar şi logistic Kievului.

PiS a prezentat scrutinul ca pe o alegere între securitatea faţă de o migraţie neîngrădită, cu care susţine că opozanţii săi sunt de acord, şi o occidentalizare pe care o consideră contrară caracterului catolic al Poloniei.

PiS afirmă că reformele sale au ca scop să facă ţara şi economia mai echitabile

PiS, care neagă orice abatere, afirmă că reformele sale au ca scop să facă ţara şi economia mai echitabile, eliminând în acelaşi timp ultimele vestigii ale comunismului. PiS şi-a construit sprijinul pe baza unor ajutoare sociale generoase, pe care partidele rivale le vor opri.

Citeşte şi: (VIDEO) A nins pe Transfăgărășan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS