28.4 C
Craiova
vineri, 29 septembrie, 2023
Știri de ultima orăPoliticaEuropaParlamentul European vrea să blocheze Ungaria, care ar urma să preia președinția rotativă a UE

Parlamentul European vrea să blocheze Ungaria, care ar urma să preia președinția rotativă a UE

Secretarul de stat german pentru afaceri europene, Anna Lührmann, și-a exprimat marți „îndoielile” cu privire la capacitatea Ungariei de a deține președinția Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024. A reluat astfel îngrijorările exprimate de către marile grupuri politice din Parlamentul European, transmite AFP.

Ungaria, condusă de premierul naționalist Viktor Orban, „este în prezent izolată în cadrul Uniunii Europene. Asta, din cauza unor probleme legate de statul de drept care sunt cu adevărat grave”, a declarat oficialul german la o întâlnire cu omologii săi europeni la Bruxelles.

Ungaria „continuă să pună sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina“

În același timp, a subliniat ea, Ungaria „continuă să pună sub semnul întrebării sprijinul pentru Ucraina în războiul brutal de agresiune al Rusiei”, conform hotnews.ro.

„De aceea, am îndoieli cu privire la capacitatea Ungariei de a-și exercita cu succes președinția Consiliului”, a continuat Lührmann.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, și-a exprimat și el „disconfortul” în fața perspectivei președinției ungare a UE. „Așa ne simțim cu toții”, a spus el.

Ministrul ungar al justiției, Judit Varga, a condamnat „presiunea politică” din partea Parlamentului European. Acesta intenționează să voteze joi o rezoluție pe această temă, calificând discuția drept „fără sens”.

Proiectul de rezoluție pune în discuție modul în care guvernul lui Viktor Orban „își va putea îndeplini atribuțiile într-o manieră credibilă, având în vedere că nu respectă legislația și valorile UE”, și solicită Consiliului să „găsească o soluție cât mai curând posibil”.

Textul a fost depus de mai multe dintre principalele grupuri politice din Parlament. Este vorba despre – PPE (dreapta), S&D (socialiști și democrați), Renew Europe (centriști și liberali), Verzii, GUE/NGL (stânga radicală).

Ungaria a mai deținut președinția rotativă în prima jumătate a anului 2011

Consiliul UE, în cadrul căruia miniștrii statelor membre dezbat legislația europeană, este prezidat pe rând, timp de șase luni, de fiecare dintre cele 27 de țări ale UE. Ungaria a mai deținut președinția rotativă în prima jumătate a anului 2011.

Ungaria este în conflict cu Bruxellesul din cauza deficiențelor în ce privește lupta împotriva corupției și independența presei și a sistemului judiciar. Ca răspuns, UE a suspendat fonduri europene de miliarde de euro.

În plus, de la începutul agresiunii rusești în Ucraina, Viktor Orban a refuzat să ajute militar Kievul. Acesta acuză politica de sancțiuni UE împotriva Moscovei și menține legături cu Kremlinul.

Citeşte şi: Nicoleta Cârciumaru, propusă pentru funcția de preşedinte interimar al ANAF

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS