17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNicoleta Cârciumaru, propusă pentru funcția de preşedinte interimar al ANAF

Nicoleta Cârciumaru, propusă pentru funcția de preşedinte interimar al ANAF

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a propus-o pe Nicoleta Cîrciumaru în funcţia de preşedinte interimar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

„Eficientizarea colectării taxelor şi recuperarea întârzierilor sunt strict necesare pentru consolidarea bugetară. Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte”, a scris marţi pe Facebook ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite şi taxe în valoare de 159,3 miliarde lei. Asta, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei, potrivit observatornews.ro.

Sumele încasate de ANAF, cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program

În condiţiile în care contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât s-a estimat în programare, sumele încasate efectiv de ANAF au fost cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat, a subliniat şeful de la Finanţe.

„Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României. Nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti.

Salut deciziile şi declaraţiile de astăzi ale prim-ministrului Nicolae Ciucă. Eficienţa sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii aşteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creşterea calităţii vieţii lor. Îi urez succes noului preşedinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile şi de a asigura o colectare eficientă, însoţită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei”, a mai precizat Adrian Câciu.

Șeful ANAF a demisionat

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuş, a demisionat luni din funcţie. Ulterior, în cursul zilei de marţi, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că l-a demis pe şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor şi că a luat act de demisiile şefilor ANAF şi Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

În prezent, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru este vicepreşedinte la ANAF, coordonator al activităţii de colectare a veniturilor bugetare.

Citeşte şi: Klaus Iohannis îl primeşte vineri la Palatul Cotroceni pe Regele Charles

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS