10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaFinlanda va solicita aderarea la NATO

Finlanda va solicita aderarea la NATO

Finlanda trebuie să solicite aderarea la alianța militară NATO „fără întârziere”, au declarat, joi, președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și prim-ministrul acestei țări, Sanna Marin.
Aceste declarații reprezintă o schimbare majoră de politică a Finlandei, provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia, notează Reuters.

Finlanda, care împarte o graniță de 1.300 km și un trecut dificil cu Rusia, și-a intensificat treptat cooperarea cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, de când Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Dar, până la invadarea Ucrainei de către Rusia, țara nordică s-a abținut să se alăture NATO, pentru a menține relații de prietenie cu vecinul său estic.

„Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO”, au spus, acum, liderii Finlandei – Niinisto și Marin – într-o declarație comună.

„Sperăm că pașii naționali, încă necesari pentru a lua această decizie, vor fi luați rapid în următoarele câteva zile”.

Viziunea finlandezilor asupra NATO s-a schimbat rapid după ce Rusia a inițiat ceea ce ea numește o „operație specială” în Ucraina.

Dorința cetățenilor finlandezi de aderare la NATO a ajuns la cifre record în ultimele luni, cel mai recent sondaj al radiodifuzorului public YLE arătând că 76% dintre finlandezi sunt ”pentru” și doar 12% ”împotrivă”, în timp ce – înainte de războiul din Ucraina – doar aproximativ 25% erau ”pentru” aderare.

Aderarea rapidă a Finlandei la NATO va atrage, cel mai probabil, și Suedia vecină.

Social-democrații aflați la guvernare din Suedia sunt așteptați să decidă duminică acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS