16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropa(VIDEO) Zelenski s-a adresat parlamentului italian

(VIDEO) Zelenski s-a adresat parlamentului italian

-

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un discurs în parlamentul Italiei. La final, a fost ovaționat în picioare. Liderul de la Kiev a avertizat că scopul lui Vladimir Putin este Europa, nu Ucraina.

Președintele Ucrainei și-a început discurul spunându-le parlamentarilor despre discuția purtată cu Papa Francisc: ”Drag popor italian, astăzi am vorbit cu Sanctitatea Sa Papa Francisc și a spus cuvinte foarte importante: „Înțeleg că vrei pace, înțeleg că trebuie să te aperi. Militarii apără oamenii civili, ei își apără patria, toată lumea o apără”. I-am răspuns că oamenii noștri au devenit armata când au văzut devastația pe care trupele ruse o lasă în urmă. În urmă cu o săptămână, 79 de copii au fost uciși în Ucraina: astăzi sunt 117. Vrem ca Rusia să oprească acest război”.

”Zeci de mii de familii au fost distruse”, a spus Zelenski. ”Morții sunt îngropați în gropi comune, invazia rusă ne distruge țara, poporul nostru a devenit o armată”.

Situația din Mariupol

Liderul de la Kiev s-a referit și la situația din Mariupol, oraș martir și simbol, de zile întregi sub un asediu brutal: ”Mariupol este la fel de mare ca Genova. Imaginați-vă Genova complet distrusă. Au mai rămas doar ruine. Un oraș din care oamenii fug pentru a ajunge în autobuze pentru a fi în siguranță. Prețul războiului este acesta: 117 copii uciși. Nu mai primiți rușii în concediu în Italia, înăspriți sancțiunile.Trebuie făcut totul pentru a opri acest război, organizat de o singură persoană”.

În aceste zile de război, președintele ucrainean a spus că a ”văzut răul pe care îl aduce inamicul, câtă devastare lasă câtă vărsare de sânge”. Zelenski a subliniat că scopul rușilor ”este Europa, să vă influențeze viețile, să vă controleze politicile și să vă distrugă valorile. Ucraina este poarta pentru armata rusă, ei vor să intre în Europa, dar barbaria nu trebuie să intre.”

Aceste barbarități care coincid, a explicat el, cu violul și violența. ”La Kiev rușii torturează, violează, răpesc copii, ne distrug și ne iau bunurile cu camioanele. Ultima dată, în Europa, aceste lucruri au fost făcute de naziști. Armata rusă a reușit să submineze și marea din apropierea de porturilor noastre, fiind un pericol și pentru țările vecine”.

”Acum o săptămână am vorbit la o întâlnire la Florența, i-am rugat pe toți italienii să-și amintească numărul 79, care era numărul copiilor uciși. Acum, din păcate, au crescut la 117. Cu presiunea rusă, sunt mii de răniți, sute de mii de vieți distruse, de case abandonate, morți în gropi comune și parcuri”.

Colaborarea dintre cele două țări

Liderul de la Kiev și-a amintit și de colaborarea dintre cele două țări: ”ucrainenii v-au fost aproape în timpul pandemiei, am trimis medici, iar italienii ne-au ajutat în timpul inundațiilor. Apreciem foarte mult, dar invazia a durat 27 de zile, aproape o lună: avem nevoie de alte sancțiuni, alte presiuni”.

În încheiere, președintele ucrainean a mulțumit Italiei pentru ajutorul oferit: ”ați primit peste 70.000 de refugiați, mulți sunt copii, primul copil care a scăpat de război s-a născut în Italia. Ai împărtășit durerea noastră. Iar acum Italia îngheață activele rusești și închide porturi”.

Italia vrea Ucraina în Uniunea Europeană

Prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, mulţumeşte, într-un discurs în Parlamentul Italian, Ucrainei şi ucrainenilor pentru rezistenţa în faţa invaziei ruse. „Vreau să îi spun preşedintelui Zelenski: Italia este aproape de Ucraina în acest proces, Italia vrea Ucraina în Uniunea Europeană”, a afirmat Mario Draghi marţi, în Parlamentul italian, în discursul care a urmat celui video, susţinut de preşedintele ucrainean în faţa aleşilor italieni.

„Îi mulţumesc preşedintelui Zelenski pentru mărturia sa extraordinară în faţa acestui Parlament! De la începutul războiului, Italia a admirat curajul, hotărârea, sentimentele pentru ţara natală ale preşedintelui Zelensky şi ale ucrainenilor. Poporul vostru a devenit armata voastră, aşa cum spuneţi. Aroganţa armatei ruseşti s-a lovit de demnitatea poporului vostru, poporului ucrainean.

Acesta opreşte expansiunea Moscovei şi, în cele din urmă, aduce costuri foarte ridicate invadatorilor. Este plină de eroism rezistenţa Harkovului, a Odesei şi a altor locuri în care atrocităţile preşedintelui Putin se fac simţite. Astăzi, Ucraina nu se apără doar pe sine, ci apără pacea noastră, libertatea noastră şi securitatea noastră, apără ordinea bazată de reguli şi legi pe care am construit-o cu atâtea dificultăţi după al Doilea Război Mondial. Italia este extrem de recunoscătoare iar solidaritatea arătată de italieni ucrainenilor este imensă”, a afirmat Mario Draghi, care a luat cuvântul în Parlamentul Italiei după discursul ţinut de Volodimir Zelensky în faţa parlamentarilor acestei ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:00:11

ȘTIRI GdS