34 C
Craiova
luni, 27 iunie, 2022
In curand, Gazeta de Sud, intr-un nou format! Urmareste-ne in fiecare zi si fii primul care afla noutatile!
Știri de ultima orăActualitateUE acordă împrumuturi de 3 miliarde de euro pentru zece ţări vecine şi partenere. Cine este pe listă

UE acordă împrumuturi de 3 miliarde de euro pentru zece ţări vecine şi partenere. Cine este pe listă

UE acordă împrumuturi de 3 miliarde de euro. Parlamentul European a aprobat, vineri, suma de 3 miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru a ajuta ţările vecine şi partenere ale UE să facă faţă impactului COVID-19, potrivit news.ro.

Împrumuturile, care vor beneficia de condiţii favorabile şi vor fi prevăzute pentru o perioadă de un an, vor ajuta zece ţări ale căror economii au fost împinse în recesiune de pandemie: Republica Albania (180 milioane euro), Bosnia şi Herţegovina (250 milioane euro), Georgia (150 milioane euro), Regatul Haşemit al Iordaniei (200 milioane euro), Kosovo (100 milioane euro), Republica Moldova (100 milioane euro), Muntenegru (60 milioane euro), Republica Macedonia de Nord (160 milioane euro), Republica Tunisiană (600 milioane euro) şi Ucraina (1.2 miliarde euro).

Obiectivul finanţării este de a permite acestor ţări să atenueze efectele sociale şi economice negative ale crizei, păstrând stabilitatea financiară a statului.

Pentru a canaliza fondurile cât mai curând posibil acestor ţări, Parlamentul a votat propunerea în regim de urgenţă. Consiliul a dat undă verde pachetului pe 5 mai. Decizia a fost adoptată, vineri, cu 547 voturi „pentru”, 93 „împotrivă” şi 47 de abţineri.

Plata asistenţei poate începe din momentul în care ţările semnează memorandumul de înţelegere, care va stipula condiţiile împrumuturilor. Comisia Europeană se aşteaptă ca prima tranşă să fie plătită în toamna anului 2020, iar a doua şi ultima tranşă, la începutul anului 2021.

SursaHotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS