14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalAlegeri locale în R. Moldova. Candidații partidului unui oligarh, excluși de la vot

Alegeri locale în R. Moldova. Candidații partidului unui oligarh, excluși de la vot

În Republica Moldova au loc duminică alegeri locale, într-un context tensionat. Guvernul proeuropean al președintei Maia Sandu acuză amestecul Rusiei. Moldova se pregăteşte să afle în curând dacă Uniunea Europeană o consideră aptă să deschidă negocierile de aderare după numai un an şi jumătate de la primirea statutului de candidat.

În cadrul acestui scrutin, care vine la doi ani de când la putere se află un guvern proccidental, vor fi aleşi pentru un mandat de patru ani reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv 898 de primari şi 11.058 de consilieri locali (raionali, municipali, orăşeneşti, comunali şi săteşti), scrie news.ro.

Candidații partidului creat de un oligarh au fost excluși de la vot în Moldova

În cursa electorală s-au înscris iniţial 36 de partide şi alianţe politice şi 319 de candidaţi independenţi pentru funcţia de primar. La Chişinău, se alege primarul general al capitalei, Consiliul municipal, precum şi cei 18 primari şi 290 de consilieri locali din suburbii. Pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău au fost înregistrate 28 de persoane, desemnate de 27 de partide politice şi un bloc electoral.

Aceste cifre se modifică însă după decizia de ultimă oră a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, care a decis vineri, în ultima zi a campaniei electorale, să excludă candidaţii partidului „Şansă” creat de oligarhul fugar Ilan Şor, pe motiv că are legături oculte cu Rusia, care se amestecă în procesul electoral şi încearcă să schimbe ordinea constituţională. Măsura va afecta circa 600 de candidaţi – inclusiv la Chişinău, unde rămân 27 de concurenţi – cărora Comisia Electorală Centrală va trebui să le aplice în dreptul numelor ştampila „Retras” pe buletinul de vot.

Citește și:

Lărgirea străzii Henri Coandă a ajuns în vizorul ISC şi al Gărzii de Mediu

Dispare părculeţul de la Mercur?

Tana, tânăra din Craiova care construieşte politici economice la Bruxelles

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS