14.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDispare părculeţul de la Mercur? Primăria vrea evenimente cu 100.000 de oameni. Spaţiul verde va fi… "regândit"

Dispare părculeţul de la Mercur? Primăria vrea evenimente cu 100.000 de oameni. Spaţiul verde va fi… „regândit”

Primăria Municipiului Craiova intenţionează să reamenajeze Piaţa Mihai Viteazul, pentru a organiza aici mega evenimente cu peste 100.000 de oameni. De ce îşi doreşte municipalitatea acest lucru şi ce se va întâmpla cu părculeţul din proximitatea centrului comercial Mercur, într-un astfel de scenariu? Am încercat să aflăm care sunt planurile pentru această zonă, însă într-un răspuns la solicitarea GdS, ni s-au oferit doar generalităţi legate de o serie de proiecte de „regenerare urbană” ale administraţiei locale.

Primăria: „Este necesară regândirea parcelelor de spaţiu verde”

Într-unul dintre anunţurile despre etapa dezbaterilor publice referitoare la noul PUG, Primăria menţiona un proiect pentru „lărgirea Pieței Mihai Viteazul, pentru a putea găzdui evenimente cu participarea unui număr de peste 100 de mii de cetățeni, în acest sens fiind necesară regândirea parcelelor de spațiu verde”.

Am solicitat Primăriei Craiova să ne transmită în ce constă „regândirea parcelelor de spaţiu verde” din această zonă. Am vrut să aflăm şi dacă a fost demarată vreo procedură pentru acest proiect, ce prevede, mai exact acesta şi dacă planul de lărgire a pieţei implică înlăturarea arborilor existenţi. Am întrebat, de asemenea, dacă a fost luat în calcul un alt spaţiu pentru găzduirea unor evenimente de asemenea anvergură şi de ce a fost considerată oportună această zonă. Răspunsurile, însă, au ocolit cazul concret al Pieţei Mihai Viteazul. Primăria ne-a înaintat, în schimb, o sumă de generalităţi legate de intenţiile sale de „regenerare urbană”.

Fonduri europene pentru regenerare urbană

În răspunsul la solicitările GdS menţionate mai sus, Primăria a transmis că a întocmit „un portofoliu concret de proiecte, cu mecanisme de implementare şi surse de finanţare, printre care şi proiecte de regenerare urbană”, ca urmare a procesului de consultare publică şi urmare a elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană. Municipalitatea intenţionează să acceseze fonduri europene pentru proiectele de regenerare urbană. În vederea depunerii proiectelor, ne-au precizat reprezentanţii Primăriei, este necesar ca obiectivul să fie inclus într-o zonă de regenerare urbană.

Regenerăm generic

„Delimitarea acestor zone se realizează în baza unui studiu elaborat de specialişti atestaţi în domeniul urbanismului”, se mai spune în răspunsul remis GdS. Primăria a semnat un contract de achiziţie publică pentru elaborarea unui studiu privind zonele de regenerare urbană din Craiova. Prestatorul trebuie să analizeze şi să selecteze toate zonele de regenerare urbană din oraş, apoi să „specifice tipul de zonă care trebuie abordată în funcţie de nevoile de dezvoltare identificate şi de potenţialul zonei”. Identificarea zonelor, ne mai transmite primăria, are la bază şi „evaluarea nevoilor comunităţilor locale, plecând de la analiza situaţiei existente din fiecare zonă şi corelarea cu studiile şi documentaţiile efectuate în cadrul contractului prestări servicii pentru elaborarea PUG-ului municipiului Craiova”.

După identificarea zonelor de regenerare urbană, prestatorul va identifica principalele măsuri pentru fiecare zonă în parte, se mai precizează în răspuns. Nimic referitor la Piaţa Mihai Viteazul şi proiectul mega-evenimentelor din centru, menţionate negru pe alb de Primărie în comunicatul de pe site-ul instituţiei.

Nimic concret pe frontul din centru

Primăria nu a oferit nicio explicaţie cu privire la planul de lărgire a Pieţei Mihai Viteazul şi „regândirea parcelelor de spaţiu verde”, deşi solicitarea GdS a vizat strict această zonă. În răspunsul municipalităţii ni se vorbeşte doar despre planuri pentru regenerarea urbană pentru mai multe zone din oraş şi nu se oferă niciun exemplu de măsuri care ar urma să fie luate în acest sens.

Cu toate acestea, în anunţul privind etapa dezbaterilor publice pentru noul PUG se spune că reamenajarea Pieţei Mihai Viteazul este unul dintre obiectivele pe care primăria şi le propune pentru următorii ani:
„Noul PUG va ține cont și de obiectivele pe care municipalitatea le propune pentru următorii ani, cum ar fi: un nou bulevard amenajat între str. Râului și bd. Tineretului, cu 3 ha de zonă verde scuar; lărgirea Pieței Mihai Viteazul, pentru a putea găzdui evenimente cu participarea unui număr de peste 100 de mii de cetățeni, în acest sens fiind necesară regândirea parcelelor de spațiu verde sau construcția Pasajului Gârlești”, se arată în anunţ.

Citeşte şi:

Un caz la un deceniu: O femeie de 99 de ani, operată cu succes de fractură de șold, la Craiova

Tana, tânăra din Craiova care construieşte politici economice la Bruxelles

Craiovenii vor parcări, piste de biciclete și „spațiul pietonal care le este furat zilnic”

Studenţi expuşi accidental la efectele lămpilor UV, la un curs al UMF Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS