17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalLuptători de la Azovstal, pe lista morților din lagărul bombardat Olenivka: „Este o crimă de război”

Luptători de la Azovstal, pe lista morților din lagărul bombardat Olenivka: „Este o crimă de război”

Ministerul rus al Apărării a publicat numele a 50 de prizonieri de război uciși și a 73 de răniți în bombardamentul asupra închisorii Olenivka, printre ei fiind și membri ai regimentului Azov. Comandantul regimentului a spus că Rusia a comis „un act de execuție publică”, scrie Kyiv Independent, conform Digi24.

Comandantul Regimentului Azov, maiorul Mykyta Nadtochy, a condamnat într-o declarație publică acest atac, despre care a spus că a fost „un act de execuție publică”. „Rusia a făcut asta pentru a scăpa de pedeapsă. Ei sunt obișnuiți cu faptul că nimeni nu-i va trage la răspundere nici măcar pentru încălcările clare ale legilor, obiceiurilor și regulilor de război”, a spus Nadtochy.

El a promis că îi va găsi pe cei implicați în acest atac împotriva apărătorilor orașului Mariupol ce așteptau în captivitate un schimb de prizonieri.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc

Președintele Volodimir Zelenski a calificat bombardamentul drept o „crimă de război deliberată a Rusiei”. La rândul ei, Rusia a spus că tabăra a fost lovită de rachete de precizie ucrainene.

Închisoarea a fost goală înainte de februarie 2022 și a fost folosită exclusiv pentru prizonierii de război și civili care nu au trecut de filtrarea rusă – un sistem în care oamenii sunt interogați înainte de a se decide unde vor fi trimiși.

Andriy Biletskyi, fondator al batalionului naţionalist Azov, a declarat că printre cei uciși sunt și soldaţi ai unităţii. Mai multe trupe ucrainene care s-au predat forțelor ruse după asediul prelungit la uzina de oțel Azovstal din Mariupol au fost duse la Olenivka.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS