8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaEuropaOpoziția din Franța face front comun pentru părăsirea NATO

Opoziția din Franța face front comun pentru părăsirea NATO

Numeroși lideri ai opoziției din Franța și-au reiterat poziția privind părăsirea NATO în contextul tensiunilor dintre Washington și Paris, izbucnite după ce Australia a anunțat că va renunța la achiziționarea unor submarine nucleare franceze, relatează Euractiv.

„Este necesar să punem sub semnul întrebării statutul nostru de membru al NATO”, a declarat pentru Europe1 Jordan Bardella, președinte interimar al formațiunii Adunarea Națională conduse până recent de Marine Le Pen.

„Timp de 20 de ani am urmat la literă Statele Unite”, a mai spus acesta, cerând ca Franța să își redobândească „mijloacele libertății sale”.

Xavier Bertrand, președintele regiunii Haut-de-France și candidatul dreptei moderate la alegerile prezidențiale de anul viitor, și-a exprimat la rândul său rezervele cu privire la apartenența Franței la NATO.

„Trebuie să îi întrebăm pe americani: Încotro se îndreaptă NATO? Dacă răspunsul nu este în interesul nostru vreau să pun pe masă participarea Franței la comandamentul integrat”, a declarat acesta pentru LCI/RTL.

Jean-Luc Mélenchon, liderul formațiunii de extrema stângă Franța Nesupusă, a declarat la rândul său joia trecută că „cred că nu ar trebui să avem nimic de-a face cu această alianță”.

„Ea a fost creată pentru a contracara Uniunea Sovietică. Uniunea Sovietică nu mai există dar NATO încă da”, reiterând poziția sa arhicunoscută vizavi de subiect.
Părăsirea NATO a fost susținută și de candidatul Partidului Comunist Fabien Roussel, acesta afirmând că Franța trebuie să facă acest pas „imediat” pentru a trimite un semnal puternic Washingtonului.

Președintele francez Emmanuel Macron a stârnit la rândul său controverse la sfârșitul lui 2019 când a declarat că NATO este în „moarte cerebrală”, cerând reformarea alianței și repornirea dialogului cu Rusia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS