1 C
Craiova
duminică, 7 martie, 2021
Știri de ultima oră Politica International Un pastor care a consiliat doi foști președinți a fost condamnat la închisoare pentru fraudă financiară

Un pastor care a consiliat doi foști președinți a fost condamnat la închisoare pentru fraudă financiară

Un pastor american care i-a consiliat pe foștii președinți George W. Bush și Barrack Obama a fost condamnat la șase ani de închisoare după ce a pledat vinovat de fraudarea investitorilor în cadrul unei scheme financiare în valoare de mai multe milioane de dolari, relatează New York Times.

Kirbyjon H. Caldwell, în vârstă de 67 de ani, a fost liderul Bisericii Metodiste Unite Windwsor Village din Houston, acesta ajungând în atenția publică datorită rolului său de consilier și prieten al fostului președinte George W. Bush în perioada în care acesta era guvernator al statului Texas.

Caldwell, ca lider al unei congregații predominant afro-americane, l-a susținut pe Bush în tentativele sale de a câștiga voturile alegătorilor de culoare, sprijinindu-l pe acesta nu doar ca guvernator ci și la alegerile prezidențiale din 2000 și 2004.

În 2008 Caldwell l-a susținut la președinție pe Barack Obama și a făcut parte dintr-un cerc restrâns de pastori creștini alături de care acesta se ruga, ocazional în persoană și uneori telefonic.

Procurorii afirmă că schema de fraudă a lui Caldwell a început în 2013 când acesta și un alt bărbat, Gregory Alan Smith, un consultant financiar din Louisiana, au început să conspire pentru a-și folosi influența și reputația pentru a convinge victimele să investească alături de ei.

Smith a început să abordeze clienți și cunoștințe cu privire la ceea ce el descria ca fiind oportunitatea de a investi în obligațiuni istorice emise de statul chinez.

Smith le spunea potențialilor clienți că vor obține proprietatea parțială asupra obligațiunilor și că vor obține câștiguri exponențiale rapid dacă vor investi alături de el și Caldwell (care deține și un masterat în administrarea afacerilor emis de Facultatea de Business a Universității Pennsylvania și a lucrat în sectorul financiar o perioadă de timp).

Însă obligațiunile respective, emise de fosta Republică Chineză înainte ca Partidul Comunist al lui Mao Zedong să preia puterea în 1949, nu aveau în mod real nicio valoare, potrivit procurorilor.

Actualul guvern de la Beijing nu recunoaște obligațiunile și Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare a Statelor Unite spune despre ele că nu au nicio valoare în afară de cea a unor obiecte de colecție.

Însă Smith și Caldwell au ascuns informațiile respective de victime, precum și faptul că niciun proprietar anterior al obligațiunilor nu a reușit să obțină câștiguri de pe urma lor.

Multe dintre victime erau persoane vârstnice sau ieșite la pensie iar cele care nu aveau bani la dispoziție imediat erau încurajate să își lichideze alte investiții pentru a putea participa la schemă.

Cei doi inculpați au obținut aproximativ 3,5 milioane de dolari în 2013 și 2014 de la persoanele înșelate, în jur de 900.000 de dolari ajungând la pastor.

Acesta a folosit banii pentru a-și plăti datoriile personale, printre acestea numărându-se împrumuturi, credite ipotecare și cărți de credit, potrivit procurorilor americani.

Când victimele au început să pună întrebări cu privire la câștigurile promise, cei doi bărbați au oferit justificări false și au dat asigurări că investiția este una fiabilă.

Caldwell a fost pus sub acuzare pentru fraudă financiară în 2018 și a pledat vinovat, potrivit Departamentului de justiție al SUA.

Miercurea trecută acesta a fost condamnat la șase ani de închisoare și i s-a ordonat să plătească despăgubiri în valoare de 3,5 milioane de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Andrei Ivan: „Am fost puțin obosiți după meciul din...

Atacantul Universității Craiova, Andrei Ivan, s-a bucurat pentru victoria...

ȘTIRI GdS

Kremlinul respinge apelul de a-și distruge armele chimice: „Rusia...

Kremlinul a respins joi drept nefondate și ilogice cererile ca Rusia să își distrugă armele chimice, afirmând că Moscova le-a distrus cu mult timp...

Camera Reprezentanților a SUA și-a anulat sesiunea de joi...

Liderii Camerei Reprezentanţilor a SUA au anulat toate voturile prevăzute pentru joi şi i-au sfătuit pe congresmeni să nu se prezinte la sesiune în...

USR-PLUS i-a găsit înlocuitor lui Traian Berbeceanu

Alin Stoica, avocat și președintele filialei PLUS Sector 6, este propunerea USR-PLUS pentru funcția de prefect al Capitalei, în prezent ocupată de Traian Berbeceanu. Potivit...

Finlanda a activat starea de urgenţă pentru a înăspri...

Finlanda a activat luni starea de urgenţă, etapă necesară pentru a-i permite înăsprirea restricţiilor decisă săptămâna trecută din cauza înmulţirii cazurilor de infectare cu...
00:00:00

LIVE VIDEO: Parlamentul dezbate bugetul de stat pe 2021

Parlamentul dezbate, luni, în ședință comună, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021. Coaliția PNL, USR-PLUS...

Nicolas Sarkozy, condamnat la trei ani de închisoare

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat luni la trei ani de închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă, relatează agenţiile internaţionale de...