20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInițiativa "Fără penali" rămâne blocată în Senat. Ședința de vot a fost suspendată din lipsă de cvorum

Inițiativa „Fără penali” rămâne blocată în Senat. Ședința de vot a fost suspendată din lipsă de cvorum


Ședința Senatului a fost suspendată, astăzi, din lipsă de cvorum. Pe ordinea de zi se aflau iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice” şi cererea de reexaminare, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, a legii care stabileşte că Parlamentul şi nu Guvernul fixează data scrutinului pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor. USR acuză PSD și PNL de combinații parlamentare. Conducerea Senatului (controlată de PSD) a decis ca votul să fie dat prin prezența fizică a parlamentarilor și nu prin telefon, așa cum s-a procedat în ultimele luni. Liberalii au anunțat prin vocea Alinei Gorghiu că vor vota inițiativa USR doar dacă va fi cvorum fără ei, potrivit HotNews.

Ședința de plen era programată de la ora 14.00, iar iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” ar fi trebuit să intre la vot sub rezerva primirii raportului pe acest proiect. Comisia de constituţionalitate a Senatului a adoptat marţi un raport favorabil pentru propunerea legislativă. Totuşi, raportul a fost dat fără a fi unul comun cu cei din Comisia juridică.

Liderul USR, Dan Barna, a făcut apel la șefii partidelor parlamentare să-și trimită senatorii să voteze inițiativa „Fără penali” care se află pe ordinea de zi a Camerei superioare.

PSD și PNL au anunțat că vor vota pentru” iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”.

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc a declarat că PSD va vota în plen inițiativa USR „fără penali în funcții publice”

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc a declarat că PSD va vota în plen inițiativa USR „fără penali în funcții publice”. Cazanciuc a explicat că şedinţa plenului de miercuri este necesar să se desfăşoare cu prezenţa fizică a parlamentarilor pentru decizii referitoare la organizarea acestui for legislativ şi la raportul Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

„Avem mai multe decizii de luat în legătură cu organizarea Senatului, un raport al unei instituţii aflate în coordonarea Senatului, care aşteaptă de luni să aibă un vot din partea plenului şi asta se poate doar prin prezenţa efectivă a senatorilor. Este vorba de Comisia de monitorizare a persoanelor cu dizabilităţi”, a explicat Cazanciuc.

Alina Gorghiu susține că liberalii vor vota „pentru” iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, dacă va ajunge la vot

Senatorul PNL Alina Gorghiu susține că liberalii vor vota „pentru” iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, dacă va ajunge la vot. „Vom participa doar dacă va fi cvorum fără noi, pentru a vota ”pentru” inițiativa ”Fără penali” și împotriva amânării alegerilor parlamentare”, a spus Gorghiu.

„Aşa cum am procedat şi până acum, vom boicota şedinţa de plen a Senatului, întrucât nu vrem sa dăm posibilitatea PSD de a obţine anularea alegerilor parlamentare din 6 decembrie. Fac apel la orice senator, însă, să nu gireze acţiunile antidemocratice ale PSD şi să nu participe la acest plen fizic, prin care se doreşte refacerea majorităţii PSD în forurile de decizie ale Senatului, lucru care se va traduce în sabotarea zilnică a guvernului, în demersuri de un populism deşănţat şi aruncarea în aer a stabilităţii financiare”, a afirmat Gorghiu.

În 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”

În 14 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

USR nu participă la ședință dacă nu se face vot telefonic pentru inițiativa „Fără Penali”

USR nu participă la ședință dacă nu se face vot telefonic pentru inițiativa „Fără Penali” pentru că altfel, prin prezența fizică a senatorilor nu există nicio șansă să se facă numărul necesar de voturi (90 de senatori). USR a cerut în Comitetul Liderilor ca votul sa fie telefonic că în fiecare săptămână de pandemie de până acum și deocamdată nu s-a acceptat.

Dan Barna„Dacă nu se va lua în considerare votul prin telefon așa cum se face de două luni în Senat, nu vom participa la această mascaradă și nu vom fi prezenți în sală pentru că nu există nicio șansă ca inițiativa să devină astăzi realitate. Le cer celor doi lideri și domnului Orban și domnului Ciolacu să renunțe la orice combinatoristică parlamentară și prin comitetul liderilor să se aprobe revenirea la votul prin telefon„.

La începutul ședinței, Robert Cazanciuc a anunțat că sunt prezenți doar 58 de senatori PSD

La începutul ședinței, Robert Cazanciuc a anunțat că sunt prezenți doar 58 de senatori PSD. PNL și USR au boicotat ședința. Cazanciuc a anunțat că nu este cvorum și a suspendat ședința.

UDMR suține că majoritatea parlamentară a decis, în ultimul moment, să organizeze şedinţa de plen a Camerei superioare cu participare fizică

UDMR suține că majoritatea parlamentară a decis, în ultimul moment, să organizeze şedinţa de plen a Camerei superioare cu participare fizică, senatorii Uniunii neavând astfel posibilitatea de a participa la dezbateri, ceea ce „este inacceptabil”.

Într-un comunicat de presă, UDMR precizează că pe ordinea de zi a Senatului se află proiectul legislativ iniţiat de USR – „Fără penali în funcţii publice”, proiect adoptat de Camera Deputaţilor şi de Comisia de specialitate a Senatului cu voturile decisive ale UDMR.

„Având în vedere situaţia epidemiologică, decizia Comitetului liderilor din Senat de ieri a fost ca şedinţa plenului de astăzi să se desfăşoară şi online. Astăzi (miercuri – n.r.), cu doar câteva ore înainte de şedinţa plenară, Comitetul nu a ţinut cont de pandemie şi a decis ca şedinţa să fie organizată cu prezenţa fizică a senatorilor. Astfel, senatorii UDMR nu au posibilitatea de a participa la dezbaterea şi votul de astăzi. Considerăm că este inacceptabil ca, în timp de campanie electorală, majoritatea să se folosească de astfel de instrumente pentru a împiedica participarea senatorilor UDMR la şedinţa plenară a Senatului”, susține grupului UDMR din Senat Cseke Attila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS