12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaUcraina s-a alăturat Uniunii Europene în condamnarea alegerilor desfășurate în Belarus

Ucraina s-a alăturat Uniunii Europene în condamnarea alegerilor desfășurate în Belarus

Ucraina a calificat alegerile din Belarus ca nefiind libere sau corecte, conform ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Ucraina s-a alăturat Uniunii Europene în condamnarea alegerilor desfășurate în Belarus, în care Aleksandr Lukașenko a fost declarat învingător. potrivit Reuters.

„Am pus toate contactele pe pauză până când situaţia din Belarus se stabilizează”, a declarat ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba.
Acesta a precizat că nu există motive pentru a rupe complet relaţiile diplomatice. Ministrul a adăugat că Ucraina va lua o decizie cu privire la impunerea de sancţiuni Republicii Belarus după ce va vedea ce atitudine va aborda UE.

Uniunea Europeană a anunțat anterior că va sancționa 15-20 de oficiali ai puterii de la Minsk

UE a anunțat anterior că va sancționa 15-20 de oficiali ai puterii de la Minsk, responsabili de fraude electorale şi de acţiuni de reprimare împotriva protestatarilor belaruși. Svetlana Tihanovskaia, candidata opoziţiei belaruse, a declarat că în Belarus este în desfăşurare o „revoluţie paşnică”.

Ucraina a evitat să se refere direct la situația tensionată din Belarus. În această țară, după alegerile prezidențiale au erupt proteste masive împotriva lui Lukașenko. În ciuda faptului că Belarusul este în mod tradiţional un aliat apropiat Moscovei, Lukaşenko a făcut cauză comună cu Ucraina în refuzul de a recunoaşte anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 şi a fost gazda unor negocieri pe tema conflictului din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Oponenţii îl acuză pe Lukaşenko că a fraudat votul pentru a rămâne la putere

Oponenţii îl acuză pe Lukaşenko că a fraudat votul pentru a rămâne la putere. Acesta, însă, neagă frauda electorală. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi alegeri, dar a spus că belaruşii trebuie să-şi aleagă liderul. Belarus a răspuns declarând că nu are nevoie de sfatul Ucrainei.

Ucraina a interzis temporar intrarea străinilor în ţară pentru a opri răspândirea COVID-19. Kuleba a anunţat că belaruşii care doresc să scape de criza politică din ţara lor ar putea fi scutiţi şi li se vor da permise de intrare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS