10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieCând Dreapta din Craiova face din nou jocul PSD. Involuntar sau nu

Când Dreapta din Craiova face din nou jocul PSD. Involuntar sau nu

Şansele dreptei de a da un candidat comun care să câştige în premieră fotoliul de primar al Craiovei scad pe zi ce trece.

Până să schimbe Craiova strada cu stradă USR Plus trebuie să-şi regleze mecanismele interne
PNL Dolj îşi creşte din nou şansele de a pierde Primăria Craiova

Alianţa USR PLus şi-a prezentat ieri candidaţii pentru Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj. Este vorba despre avocatul şi profesorul Lucian Săuleanu – la Craiova, si Silviu Bratu – la CJ Dolj. Şi PNL i-a prezentat mai demult pe profesorul Nicolae Giugea drept candidat la Primăria Craiova şi pe profesorul Alexandru Gîdăr pentru Consiliul Judeţean. Miza este, de fapt, primăria.

Cum vor trece cele două formaţiuni politice peste orgolii şi interese de partid pentru a da un candidat comun care să aibă şanse să o învingă pe Olguţa Vasilescu, candidata anunţată a PSD? Timpul trece ireversibil, până la alegeri mai sunt puţin peste două luni, iar PNL şi USR Plus încă îşi vor vorbesc de la distanţă prin conferinţe de presă.

Mai mult, preşedinţii USR Dolj şi PLUS Dolj au opinii diferite despre o posibilă colaborare cu PSD în Consiliul Local. Pe de altă parte, atât PNL, cât şi USR Plus vorbesc despre interesul suprem al craiovenilor în a scăpa oraşul de administraţia PSD. Sunt doar vorbe deocamdată. Şi aşa par să şi rămână dacă nu trec de la baletul politic la sprintul de pe ultima sută de metri.

Craiovenii se aşteptau să vadă în această perioadă o mult aşteptată coagulare a forţelor de dreapta din Dolj, PNL şi USR Plus, care, după modelul de la Bucureşti, să prezinte un singur candidat pentru Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj. Şi aveau şi de unde alege pentru primărie: Nicolae Giugea şi Lucian Săuleanu.

Tot ceea ce trebuia să facă era să lase deoparte orgoliile şi jocurile de culise practicate în ultimii ani, mai ales că ambele formaţiuni politice clamau interesul suprem al craiovenilor în a scăpa de PSD, partid care a condus oraşul de 30 de ani. În ultimul timp s-a avansat chiar ideea unui tandem Giugea – Săuleanu la primărie sau CJ.

Numai că ambii candidaţi şi partidele care îi susţin vor la primărie. Aşa că, în loc de coagulare, ieri craiovenilor le-a fost prezentat nu candidatul comun, ci candidaţii USR PLUS, cu Lucian Săuleanu vârf de lance pentru primărie. Amfitrioni au fost preşedintele USR Dolj, deputatul Claudiu Prîsnel, şi preşedintele Plus Dolj, Gabriel Păunică.

De la uşa deschisă te trage curentul uneori. Fie ea şi uşă politică

„Dorinţa noastră de a scoate PSD din administraţie este puternică. Am purtat şi dorim să continuăm discuţiile cu PNL, pentru o alianţă mai largă la Craiova. Aceste discuţii sunt în momentul de faţă într-un oarecare impas. Am dori şi este nevoie de mai multă maturitate şi viziune politică la nivelul tuturor organizaţiilor“, a declarat Prîsnel.

Întrebat ce împiedică cele două partide să cadă la o înţelegere, deputatul a spus că lasă uşa deschisă PNL pentru continuarea discuţiilor. „Am participat la mai multe intâlniri cu PNL, deocamdată subiectul nu este închis, însă nu am făcut paşi înainte în mod semnificativ. Am tot încercat să redeschid aceste comunicări. Din păcate, din partea PNL nu am primit un răspuns pozitiv(…) Toate scenariile ar trebui să fie încă pe masă, nu suntem împotriva nici unei soluţii care să scoata PSD din administraţie. Suntem foarte deschişi la foarte multe variante(…) Putem câştiga şi singuri însă ne dorim o alianţă mai largă. Noi ne-am dori această alianţă cu PNL, ne dorim să existe o alianţă a forţelor anti Psd în Craiova şi Dolj tocmai pentru că PSD, find la putere de 30 de ani, are tentacule la toate nivelurile. Este nevoie ca toată lumea să puna umărul să zguzduie caracatiţa aceasta“, a spus Prîsnel.

Păunică ar colabora cu toţi, Prîsnel zâmbeşte nervos

O poziţie surprinzătoare şi total opusă partenerilor de la USR a avut-o preşedintele PLUS Dolj, Gabriel Păunică. El nu a exclus o colaborare cu PSD în Consiliul Local, deoarece consideră că PSD nu este o „paria în sine“. Desigur, colaborarea ar avea loc pentru binele craiovenilor.

Spre deosebire de Prîsnel, mai domol în exprimare, Păunică a dat de înţeles că PLUS nu îl va accepta pe Nicolae Giugea candidat al dreptei şi a atacat PNL pentru comportamentul politic din ultimul timp.

„Se poate la Craiova ce se poate la Bucuresti. Acum câţiva ani la Bucureşti ne amintim cu cine a venit PNL la primărie şi ce poziţie a ocupat. Iar acum PNL a ajuns foarte direct să-l susţină exact pe cel pe care nu-l dorea acum 4 ani(Nicuşor Dan – n.r.). Nu vrem să repetam istoria şi noi le propunem asta. Anumite persoane nu sunt negociabile. Dincolo de principii soluţia cu care PNL Dolj a venit ca propunere de candidat la Primaria Craiova o considerăm inacceptabilă. Şi, în mod direct, nu-l vom susţine niciodată pe domnul Giugea la Primăria Craiova. Considerăm că este nepotrivit, că a avut ocazia să demonstreze prin funcţiile pe care le-a deţinut în a face ceva pentru acest oraş şi pentru judeţ. Ne dorim o alianţă de dreapta la Craiova, ne dorim ca şi PNL să facă parte, i-am propus direct candidatul USR Plus pentru Primaria Craiova şi că am fi dispuşi să susţinem candidatul PNL pentru CJ Dolj“, a declarat Păunică.

El a acuzat PNL că numeşte în funcţii oameni inacceptabili, apoi a făcut o declaraţie surprinzătoare. „Vom fi obligaţi să stăm la masă indiferent de partid pentru a oferi o majoritate politică în Consiliul Local. Suntem obligaţi să ţinem cont de ceea ce spun craiovenii. Psd nu este o paria in sine. Sunt oameni acolo care vin doar cu gânduri proprii. Nu trebuie să dăm la o parte pe nimeni la discuţii pentru a găsi majorităţi politice“, a spus preşedintele PLUS Dolj, în timp ce Claudiu Prîsnel nu ştia cum să intervină mai repede pentru a drege busuiocul. „Nu chiar cu oricine, noi luptăm să dăm PSD jos, care e o mafie. Am convingerea că nici Plus nu va negocia cu PSD“, a spus Prâsnel cu un zâmbet scrâşnit. .

Sondaţi şi voi ceva? Măcar pentru interesul craiovenilor

Ce e de făcut pentru ca forţele politice de dreapta să se înţeleagă pe ultima sută de metri? Un sondaj de opinie, spune preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica. „În politică nu merge numai cu păreri. Sondajele arată că împreună putem câştiga Craiova şi să dăm PSD jos. Nu poţi să vii acum să le spui colegilor să dăm un candidat la o parte. Dacă suntem lideri de partid responsabili avem obligaţia să câştigăm alegerile. Atât noi la PNL, cât şi USR Plus am făcut propriile sondaje interne şi au rezultat cei doi candidaţi. Noi le-am propus să facem un sondaj pentru cei doi candidaţi rămaşi, iar candidatul comun să fie cel mai bine plasat. Timp este. Sondajul se face repede, iar în două săptămâni am şti exact. Aştept încă un răspuns de la USR Plus. Eu cred că, până la urmă, decizia nu o iau Prîsnel sau Păunică, ci birourile permanente“, a explicat Ştefan Stoica. Uşor de zis, greu de făcut, pentru că USR Plus vrea sondaj, dar în altă formulă: în tandem Giugea – Săuleanu. Fiecare dintre ei să fie sondat atât pe funcţia de primar, cât şi pe cea de preşedinte al CJ Dolj. Prîsnel ar fi de acord cu sondajul, dar spune că nu este suficient şi că e nevoie de negocieri. „Dacă facem doar sondaj, organizaţiile care nu dau primarul vor avea de suferit. Trebuie să gandeşti mai multe scenarii şi să iei în calcul şi acest lucru. Eu am încercat să-l sun pe preşedintele PNL Dolj, dar în ultimul timp nu mai răspunde“, a spus el.

Parcă era vorba doar de interesul suprem al craiovenilor, nu?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS