12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalCNSAS: Mugur Isărescu a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979-1989

CNSAS: Mugur Isărescu a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979-1989

CNSAS susţine că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.

Curtea de Apel Bucuresti a înregistrat în 16 iunie acțiunea CNSAS împotriva lui Mugur Isarescu.

În cererea prin care solicită instanței să constate că Isărescu a colaborat cu Securitatea, CNSAS invocă documente din dosarele Securității. În document sunt mai multe pasaje anonimizate. De asemenea, sunt anonimizate și numele şi numele conspirativ al lui Isărescu.

Documentele invocate de CNSAS arată că Isărescu ar fi fost folosit de Securitate ca persoană de sprijin / sursă încă din 1979.

Conform CNSAS, Mugur Isărescu a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979-1989, iar pe parcursul colaborării cu Securitatea el a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist, în comparaţie cu alte ţări.

„Prin urmare, se poate deduce că abia la data menționată s-a obținut aprobarea organelor de partid în perioada 1982-1986 fiind folosit de organele de Securitate fără aprobarea PCR”, se menționează în cererea CNSAS.


„Așa cum rezultă din notă de constatare nr. (…), domnul (n.r. – Mugur Isărescu) a activat ca informator, cu numele conspirativ (…), în perioada 1979-1989, fiind recrutat de către (…), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (…). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trăi din România sub regimul comunist în comparație cu alte țări-notele din 16.12.1987 (…) și 05.03.1985 (…)”, se mai arată în solicitarea CNSAS către instanță.


În cele două note redactate de mână și semnate cu numele conspirativ, acesta informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist, se arată în documentul CNSAS.

„Are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum: transport în comun dibn Drumul taberei (acuză că îi răpește mai mult de o oră); încălzirea locuinței în care trăiește; aprovizionarea cu alimente, programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări. (…) Sursa a constat o accentuare evidentă a manifestărilor de nemulțumire, după ce a divorțat”, ar fi una dintre notele către Securitate date de Isărescu.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS