21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVotul și vizele de flotant. Ce spune Comisia de la Veneția

Votul și vizele de flotant. Ce spune Comisia de la Veneția

Condiţia de reședință poate fi impusă în cazul alegerilor locale, dar perioada nu trebuie să depășească 6 luni (180 de zile) înainte de data votării la alegerile locale, transmite Hotnews. Este recomandarea Comisiei de la Veneția, potrivit APADOR-CH.

Organizația vorbește despre această recomandare a Comisiei de la Veneția în contextul controverselor din spațiul public privind interdicţia de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor, prevedere inclusă în proiectul Guvernului privind alegerea primarilor în două tururi.

APADOR-CH amintește, într-un comunicat de presă transmis vineri, despre controversele generate de articolul din proiect care prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”.

Motivarea interdicției: turismul electoral

Există opinii că această condiţie, a reşedinţei stabilite în localitate cu minimum 90 de zile înainte de data votării la alegerile locale, încalcă dreptul la vot, împiedicând o categorie de cetăţeni să voteze (totuşi, ei vor putea vota, dar nu în noua localitate de reşedinţă, ci în cea veche). Există alte opinii că această condiţie urmăreşte un scop corect, şi anume de a împiedica anumite „inginerii electorale” prin crearea unor fluxuri artificiale de votanţi într-o anumită localitate, prin procedeul stabilirii reşedinţei cu foarte puţin timp înainte sau chiar în ziua alegerilor locale.

În acest context, APADOR-CH se referă la opinia Comisiei de la Veneţia privind dreptul de vot. „Pe scurt, Comisia de la Veneţia consideră că este chiar necesară („trebuie”) stabilirea unei condiţii privind durata obligatorie a reşedinţei, de maximum 6 luni (180 de zile), înainte de data votării pentru a participa la alegerile locale, într-o anumită localitate. Comisia de la Veneţia nu poate fi bănuită că ar face recomandări în sensul îngrădirii dreptului de vot. Dimpotrivă, recomandările sunt pentru exercitarea dreptului de vot, dar în condiţii rezonabile, care să nu favorizeze niciun fel de distorsiune a rezultatului alegerilor”, arată APADOR-CH.

Ce spune Comisia de la Veneția

„Sufragiul universal cuprinde drepturile electorale active (dreptul de a alege) şi pasive (dreptul de a fi ales). Dreptul de a alege şi de a fi ales pot fi supuse unui număr de condiţii”. Cele mai uzuale sunt condiţiile de vârstă şi de naţionalitate. O altă condiție este cea de reședință, care poate fi impusă atât în cazul dreptului de a alege, cât şi al celui de a fi ales. În acest context, reşedinţa înseamnă domiciliul obişnuit.

Condiţia de reşedinţă:

  • „Condiţia de perioadă obligatorie de reşedinţă nu poate fi impusă cetăţenilor decât în cazul alegerilor locale sau regionale;
  • Perioada obligatorie de reşedinţă nu trebuie să depăşească şase luni; o perioadă mai lungă poate fi cerută numai pentru a asigura protecţia minorităţilor naţionale”.

Aceste recomandări ale Comisiei de la Veneția se află pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, documentul intitulându-se „Codul bunelor practici în materie electorală”.
Guvernul nu va renunţa la prevederea privind interdicţia de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor, a declarat miercuri premierul Ludovic Orban. 

El spune că a fost o „mişcare anormală” în care au căpătat drept de vot în anumite localităţi oameni care nu au nicio legătură cu aceasta, „ci le-a fost obţinută viza de flotant numai pentru a-l vota pe primar”.

Ludovic Orban a spus că a discutat cu reprezentanții USR și că a ajuns la concluzia că propunerea Guvernului este „foarte corectă”. El a afirmat că se poate discuta doar despre perioada în care cei care au primit viza de flotant nu pot vota decât în localitatea în care au avut reşedinţa anterior.

USR-PLUS se opune restricționării dreptului de vot

Alianţa USR-PLUS a transmis miercuri că susţine modificarea legislaţiei pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dar se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor. Reprezentanţii alianţei susţin că fenomenul „turismului electoral” nu poate justifica o astfel de restricţie, în condiţiile în care sistemul electronic exclude posibilitatea votului multiplu.

Conducerea Parlamentului a stabilit luni calendarul asumării Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi, în sesiune extraordinară. Premierul Ludovic Orban va prezenta legea în Parlament în 29 ianuarie.

Ce prevede proiectul propus de Executiv

”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS