20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalIohannis: Și în guvern, și în PNL se discută despre o ordonanță pentru alegerea primarilor în două tururi

Iohannis: Și în guvern, și în PNL se discută despre o ordonanță pentru alegerea primarilor în două tururi

Președintele Klaus Iohannis a admis că în PNL și în guvern se poartă discuții pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin prin ordonanță de urgență sau prin angajarea răspunerii în fața Parlamentului, potrivit hotnews.ro

„Această discuție se poartă, știu din sursă sigură, și în guvern, și în PNL. Este decizia lor dacă vor dori să aplice o legislație schimbată. Este decizia guvernului dacă va da ordonanță sau dacă își va asuma, poate, răspunderea în fața parlamentului (…) prin felul în care se poate legifera pe această speță. Este posibilă orice variantă – lege, asumare, ordonanță de urgență“, a declarat, joi, Iohannis.
Șeful statului a precizat că opțiunea sa este ca primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, iar președinții de Consilii Județene din rândul consilierilor.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, intens negociată

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost intens negociată în momentul discuțiilor PNL cu celelate partide care au votat moțiunea de cenzură, fiind susținută de USR, ALDE și PMP. Singurii care s-au opus ferm acestei modificări a legii electorale.
Ludovic Orban nu a acceptat, la vremea respectivă, propunerea PMP de a emite o ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Șeful PNL a insistat pe modificarea legii în parlament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS