10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaLudovic ​Orban propune ca marți să fie audiați miniștrii, iar miercuri să fie votul de învestitură

Ludovic ​Orban propune ca marți să fie audiați miniștrii, iar miercuri să fie votul de învestitură

Propunerea de calendar pentru învestirea Guvernului a fost depusă, astăzi, la secretariatul Camerei Deputaţilor şi Senatului de către premierul desemnat Ludovic Orban.

Potrivit documentului, Orban propune ca miniștrii să fie audiați în 29 octombrie, iar în 30 octombrie să aibă loc votul de încredere în plenul Parlamentului.

Calendarul propus de Ludovic Orban pentru învestirea Guvernului:

  • Luni, 28 octombrie – convocarea ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului
  • Marți, 29 octombrie – programarea audierilor miniștrilor desemnați în ședințele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru
  • Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10.00 – convocarea ședinței comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului.

Decizia privind calendarul învestirii Guvernului va fi luată însă de Birourile Permanente ale Parlamentului.

Ludovic Orban a încheiat miercuri negocierile cu partidele pentru susținerea guvernului PNL, dintre acestea Pro România asumându-și public că nu va vota noul cabinet.

De câte voturi mai au nevoie liberalii

În acest moment, liberalii mai au nevoie de nouă voturi pentru a putea ajunge la cele 233 necesare învestiturii în Parlament. Conform ultimelor calcule, Ludovic Orban se bazează pe 224 de voturi negociate. PNL are 97 de parlamentari, UDMR – 30, USR – 39 (un absent nemotivat), ALDE – 24, PMP – 18 și Minorități – 16 (un absent).

Ludovic Orban susținea că a început negocierile cu alți 25 de parlamentari. Șeful cancelariei premierului va fi Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al partidului, iar pentru SGG este luat în calcul Gabriel Andronache.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS