11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute, în dezbatere

Proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute, în dezbatere

Proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute va fi în dezbatere, astăzi, în şedinţa de Guvern. Acest proiect, care va fi la prima lectură, a fost iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne.
Potrivit unui comunicat al MAI, prin acest proiect se vor aduce o serie de modificări esenţiale pentru a îmbunătăţi modul în care sunt căutate persoanele dispărute şi felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informaţii că sunt în pericol iminent.

Proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare şi atunci când persoana dispărută aflată într-o situaţie de vulnerabilitate (ex: este victima unei infracţiuni de răpire) contactează autorităţile prin mijloace informatice de comunicare.

Care sunt persoanele vulnerabile

Exemple de persoane vulnerabile:

  • persoana cu privire la care există date şi informaţii că este victima unor infracţiuni contra vieţii, de lipsire de libertate în mod ilegal; persoana care este traficată sau exploatată; persoanele vulnerabile;
  • persoanele care sunt victimele unei infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
  • copiii;
  • persoana care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viaţa;
  • persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date şi informaţii că planifică să se sinucidă.

Dezbaterea de joi din Guvern vine ca urmare a cazului din Caracal.

Care sunt noile măsuri din proiect

Guvernul promite, astfel, implementarea sistemului de localizare rapidă în maximum un an. De asemenea executivul propune achiziția de cartele prepay doar cu buletinul.

Acestea sunt două din cele 14 soluții identificate de comisia interministerială privind sistemul apelurilor de urgență 112. Cea mai importantă măsură este implementarea sistemului Advance Mobile Location, lucru cerut de Uniunea Europeană din 2015. E nevoie şi de modificarea legislaţiei pentru localizarea apelurilor. Apoi – de un protocol cu Google. O altă propunere importantă – cartelele preplătite vor fi cumpărate doar cu buletinul. Datele vor fi divulgate autorităţilor doar în cazul în care se apelează la 112.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS