6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSimptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 la copii. Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte, scrie alephnews.ro.

Toate explicațiile se regăsesc pe pagina oficială de Facebook RoVaccinare. Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că acestea „variază, în primul rând în funcție de vârstă“. Unii copii au doar manifestări digestive, fără pneumonie.

„La Primiri Urgențe ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de răceală. Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniță. Cei mai mulți copii, indiferent de vârstă, au însă febră, restul manifestărilor nu sunt tipice“, explică Mihai Craiu.

Medicul pediatru spune care sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze:

„Părinții ar trebui să se uite la copiii lor exact cum o făceau înainte de pandemie – dacă acel copil este febril, refuză alimentația sau are dureri pe care nu le avea în ziua precedentă, atunci ar trebui testat antigenic, mai ales dacă merge în comunitate“.

Trebuie să știi că un copil care s-a infectat cu coronavirus „poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situații la sugari. Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general – pare că suferă și burta, și pielea, și cavitatea orală. Este importantă orice fel de schimbare pe care părinții o observă la copil – nu se mai joacă sau nu mai stă pe calculator. Imensa majoritate a copiilor au însă febră“.

CCOVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primește un medicament pentru febră la care organismul copilului reacționa în mod obișnuit, iar acum nu se întâmplă asta, atunci părinții trebuie să meargă cu copilul la spital, în cea de a doua zi.

Al doilea semn este frecvența respiratorie – atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.

Al treilea semn – deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează.

„Aceste trei semne ar trebui să îi determine pe părinți să meargă cu copilul la spital“, atrage atenția medicul.

Ce trebuie să faci dacă observi un semn al infecției la copii

„Soluția pentru un părinte care vrea să rezolve proactiv, și nu să aștepte până când se îmbolnăvește și bunicul cu diabet, ar fi să își cumpere teste rapide. La primele semne febrile, copilul trebuie testat COVID, mai ales dacă merge în colectivitate și sunt și alți copii în clasă care au febră. Aceste teste au o precizie mai mică față de testul PCR, dar dacă rezultatul este pozitiv, sigur este transmisibil. Din acest motiv este util un astfel de test. Pasul 2, după testul rapid pozitiv: anunțarea medicului de familie“, explică medicul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS