10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicii solicită suspendarea cardului de sănătate: "un obiect contaminat, care îi poate pune în pericol pe toţi"

Medicii solicită suspendarea cardului de sănătate: „un obiect contaminat, care îi poate pune în pericol pe toţi”

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) solicită renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistența medicală primară, considerând că acesta reprezintă, în contextul pandemiei, “un obiect contaminat, care îi poate pune în pericol pe toți”, transmite 360medical.ro.

Solicitarea vine după ce cardul de sănătate a redevenit obligatoriu de la 1 octombrie, cu excepția consultațiilor la distanță, deși Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le-a promis reprezentanților medicilor de familie că măsura va fi revizuită.

“Am primit asigurări că va fi revizuită această măsură, însă, de la 1 octombrie 2020, cardul de sănătate a devenit din nou biletul de acces la medicul de familie”, a menționat organizația, într-un comunicat.

Cardul creşte perioada de aşteptare pe holurile cabinetelor

Medicii de familie au făcut bilanțul după o săptămână de la reintroducerea cardurilor de sănătate și au constatat creșterea perioadei de așteptare pe holurile cabinetelor de medicina familiei.

În acest fel, a sporit semnificativ interacțiunea pacienților, inclusiv a celor cu afecțiuni respiratorii, ceea ce mărește riscul de infectare cu SARS-CoV-2, dar și durata de interacțiune medic-pacient, deseori din cauza funcționării greoaie sau a blocării sistemului informatic.

“Cardul de sănătate poate fi considerat un obiect contaminat, iar tranzitarea acestuia între pacient-medic-farmacist îi poate pune în pericol pe toți cei care lucrează cu cardul. Toate cele anterior descrise se petrec în condițiile creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri, a suprasolicitării secțiilor de terapie intensivă și, nu în ultimul rând, a înmulțirii accelerate a numărului de decese în rândul pacienților cu Covid-19”, a avertizat SNFM.

SNMF solicită renunţarea temporară la utilizarea cardului de sănătate

Potrivit organizației, reintroducerea utilizării cardului în asistența medicală primară nu ajută obiectivul de a limita răspândirea infecției cu  virusul SARS-CoV-2. De altfel, cardul de sănătate este utilizat doar pentru verificarea serviciilor acordate de către furnizorii de servicii medicale, adică pentru controlul costurilor serviciilor de sănătate.

“Reintroducerea cardului nu are nicio legătură cu îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Avem convingerea că o eventuală economie adusă de măsura reintroducerii cardului în medicina de familie prin mult-speratul control al costurilor va aduce prejudicii incalculabile societății și sănătății populației”, mai arată organizația.

SNMF solicită renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistența medicală primară, segment cu un rulaj crescut de pacienți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS