22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentFosta primăriţă din Șimnicu de Sus, achitată la Curtea de Apel Craiova

Fosta primăriţă din Șimnicu de Sus, achitată la Curtea de Apel Craiova

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus, joi, achitarea Janei Fulga, primar al comunei doljene Șimnicu de Sus între anii 2008 – 2016. În acest dosar, fostul edil a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mită şi abuz în serviciu. A fost achitat şi bărbatul care ar fi dat mită 50.000 de lei, administratorului unei societăţi comerciale. Pe scurt, DNA a susținut că, în perioada 2010-2012, la Primăria Șimnicu de Sus au fost comise mai multe ilegalități. Prejudiciul adus bugetul comunei a fost calculat la aproape 300.000 de lei.

Procurorii anticorupţie anunţau, în decembrie 2017, trimiterea în judecată a Janei Fulga, primarul comunei doljene Şimnicu de Sus la data faptelor. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi Marinel Rădulescu, administratorul unei societăţi comerciale.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în toamna anului 2009, Jana Fulga, în calitate de primar al comunei Șimnicu de Sus, „a pretins și primit de la inculpatul Rădulescu Marinel suma de 50.000 de lei, în schimbul exercitării puterii de decizie în interiorul instituției pe care o conducea, astfel încât societățile comerciale administrate de inculpatul Rădulescu Marinel să încheie, cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, contracte cu primăria“.

Prejudiciu de aproape 300.000 de lei

Anchetatorii au mai susţinut că contractele cu pricina ar fi fost încheiate în anii următori după primirea mitei. Este vorba de perioada 2010-2012.

„Inculpata Fulga Jana, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a dispus prin procedura achiziției directe, achiziționarea de la mai multe firme, printre care și cele administrate de inculpatul Rădulescu Marinel, a mai multor bunuri și servicii, fără hotărâri ale consiliului local, fără viză de control financiar preventiv, fără alocări bugetare și la prețuri supraevaluate. Totodată, inculpata a mai dispus și decontarea unor lucrări neefectuate sau care ar fi trebuit suportate de societatea prestatoare. Prin aceste demersuri, inculpata Fulga Jana a cauzat bugetului local un prejudiciu în cuantum de 298.836 de lei“, au explicat procurorii DNA.

Fosta primăriţă din Șimnicu de Sus, achitată

Întrebată despre dosarul procurorilor DNA, Jana Fulga a declarat că a fost făcut în baza unui denuț depus după șapte ani de la comiterea presupuselor infracțiuni. „Pentru luare de mită este vorba de un denunț depus împotriva mea în 2016 de un anumit Rădulescu, pe care nu îl cunosc. L-am văzut prima oară la DNA, în cadrul unei confruntări. Cât despre acele contracte, Curtea de Conturi le-a verificat și nu a găsit nici un prejudiciu. Acest prejudiciu a fost stabilit în urma unei expertize a DNA. Voi merge la judecată și mă voi apăra în baza documentelor“, a explicat Jana Fulga.

Janei Fulga a fost primar al comunei doljene Șimnicu de Sus între anii 2008 – 2016. 

Pentru că Jana Fulga este avocat suspendat al Baroului Dolj, acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova.

Joi, după doi ani şi jumătate de judecată, Curtea de Apel Craiova a dat o primă sentinţă în acest dosar.
Cei doi inculpaţi au fost achitaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu. Instanţa a constatat că faptele nu există ori nu au fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

A pierdut procesul cu ANI

În iunie 2017, Agenția Națională de Integritate a făcut public raportul prin care aceeași Jana Fulga a fost declarată incompatibilă. Potrivit inspectorilor ANI, în perioada 6 septembrie – 23 octombrie 2012, Jana Fulga „a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Leșile, încălcând astfel dispozițiile art. 87 din Legea nr. 161/2003“.

Raportul ANI a fost contestat în instanță, iar în septembrie 2017, Curtea de Apel Craiova a respins acțiunea Janei Fulga. Hotărârea instanței a fost atacată cu recurs la Înalta Curte, instanţă care nu s-a pronunţat nici până în prezent.
Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 8 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS