11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViceprimărița Fulga, trimisă în judecată de procurorii DNA

Viceprimărița Fulga, trimisă în judecată de procurorii DNA

Procurorii DNA susțin că fostul primar din Șimnicu de Sus ar fi primit o șpagă de 50.000 de lei pentru atribuirea unor contracte de achiziții publice (Foto: arhiva GdS)

Procurorii anticorupție din Craiova au dispus, săptămâna aceasta, trimiterea în judecată a Janei Fulga, fost primar al comunei doljene Șimnicu de Sus între anii 2008 – 2016, în prezent viceprimar. DNA susține că, în perioada 2010-2012, la Primăria Șimnicu de Sus au fost comise mai multe ilegalități, care au lăsat în bugetul comunei o „gaură“ de aproape 300.000 de lei.

Gazeta de Sus a făcut publică ancheta Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de la Primăria Șimnicu de Sus în urmă cu aproape un an („Anchetă DNA la Primăria Șimnicu de Sus“ – 5 ianuarie 2017), când procurorii încă lucrau la acest dosar de corupție.
Miercuri, anchetatorii au anunțat că au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați în acest dosar, pe Jana Fulga, fost primar al comunei Șimnicu de Sus, în prezent viceprimar, și pe Marinel Rădulescu, administratorul mai multor societăți comerciale. Dacă Jana Fulga este acuzată de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, față de Rădulescu s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în toamna anului 2009, Jana Fulga, în calitate de primar al comunei Șimnicu de Sus, „a pretins și primit de la inculpatul Rădulescu Marinel suma de 50.000 de lei, în schimbul exercitării puterii de decizie în interiorul instituției pe care o conducea, astfel încât societățile comerciale administrate de inculpatul Rădulescu Marinel să încheie, cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, contracte cu primăria“.
Contractele cu pricina ar fi fost încheiate în anii următori după primirea mitei, mai exact între 2010-2012. „Inculpata Fulga Jana, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a dispus prin procedura achiziției directe, achiziționarea de la mai multe firme, printre care și cele administrate de inculpatul Rădulescu Marinel, a mai multor bunuri și servicii, fără hotărâri ale consiliului local, fără viză de control financiar preventiv, fără alocări bugetare și la prețuri supraevaluate. Totodată, inculpata a mai dispus și decontarea unor lucrări neefectuate sau care ar fi trebuit suportate de societatea prestatoare. Prin aceste demersuri, inculpata Fulga Jana a cauzat bugetului local un prejudiciu în cuantum de 298.836 de lei“, au explicat procurorii DNA.
Aceștia din urmă au mai precizat că a fost pus sechestru pe un autoturism care aparține inculpatei, dar și că Primăria Șimnicu de Sus s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosar deschis în baza unui denunț

Pentru că Jana Fulga este avocat suspendat al Baroului Dolj, acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.
Mai trebuie spus că, în iunie, anul acesta, Agenția Națională de Integritate a făcut public raportul prin care aceeași Jana Fulga a fost declarată incompatibilă. Potrivit inspectorilor ANI, în perioada 6 septembrie – 23 octombrie 2012, Jana Fulga „a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Leșile, încălcând astfel dispozițiile art. 87 din Legea nr. 161/2003“.
Potrivit legii invocate de ANI, funcția de primar sau viceprimar este incompatibilă, printre altele, cu cea de președinte, director, manager, administrator ori membru al consiliului de administrație în cadrul societăților comerciale, regiilor sau instituțiilor publice.
Raportul ANI a fost contestat în instanță, iar în septembrie, Curtea de Apel Craiova a respins acțiunea Janei Fulga. Hotărârea instanței a fost atacată cu recurs la Curtea Supremă.
Întrebată despre dosarul procurorilor DNA, Jana Fulga a declarat pentru GdS că a fost făcut în baza unui denuț depus după șapte ani de la comiterea presupuselor infracțiuni reținute de DNA. „Pentru luare de mită este vorba de un denunț depus împotriva mea în 2016 de un anumit Rădulescu, pe care nu îl cunosc. L-am văzut prima oară la DNA, în cadrul unei confruntări. Cât despre acele contracte, Curtea de Conturi le-a verificat și nu a găsit nici un prejudiciu. Acest prejudiciu a fost stabilit în urma unei expertize a DNA. Voi merge la judecată și mă voi apăra în baza documentelor“, a explicat Jana Fulga.
În ceea ce privește procesul cu ANI, Jana Fulga a susținut că a formulat recurs la Curtea Supremă, unde speră să aibă câștig de cauză. „Școala Gimnazială Leșile a transmis ANI o adresă în care se preciza că eu am făcut parte din Consiliul de Administrație timp de o lună, în condițiile în care nu există nici un docment sau hotărâre de Consiliu Local care să susțină acest lucru. Am formulat recurs“, a mai precizat Jana Fulga pentru GdS.

Viceprimarul a ajuns primar la Șimnicu de Sus

Jana Fulga a fost viceprimar al comunei Șimnicu de Sus între anii 2004-2008, iar din 2008 și până în 2016 (două mandate), a fost primarul comunei. În iunie 2016, alegerile au fost câștigate de actualul primar, Marius Cosmin Dumitru. Tot de atunci, Jana Fulga s-a întors pe fotoliul de viceprimar al comunei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS