14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova a pus gând rău chioşcurilor din şcoli

Primăria Craiova a pus gând rău chioşcurilor din şcoli

Primăria Craiova a pus gând rău chioşcurilor din unităţile de învăţământ. Este vorba de acele chioşcuri care fie nu au autorizaţie de construire, fie nu au încheiate contracte de închiriere cu şcolile în incinta cărora funcţionează în urma unor licitaţii.

Vor fi închise chioşcurile care au construcţii provizorii pe terenurile din curtea unităţilor de învăţământ, dar nu respectă normele în vigoare, inclusiv cele care funcţionează în interiorul clădirilor unor unităţi de învăţământ, dar ocupă acele spaţii fără licitaţie.

Administraţia locală se referă aici la „Regulamentul-cadru de închiriere a spaţiilor disponibile excedentare din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Craiova“.

Chioşc demolat

Acesta prevede la art. 1 că: Închirierea bunurilor proprietate publică a municipiului Craiova administrate de unităţile de învăţământ preuniversitar de stat se face prin licitaţie publică, în condiţiile legii, cu respectarea OUG nr. 54/2006 (cu modificările şi completările ulterioare) privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică, normelor de aplicare aprobate prin HG nr. 168/2007, Noul Cod Civil, Legea nr. 213/1998, modificată privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, precum şi orice altă legislaţie specifică în vigoare.


Aceşti comercianţi încalcă normele legale. În primul rând, ei nu au un contract de închiriere cu şcoala încheiat în urma unei licitaţii. De exemplu, cum au fost chioşcurile din curtea Şcolii «Nicolae Bălcescu«». Ei trebuie să urmeze anumiţi paşi. Întâi fac adresă către şcoală. Şcoala aprobă dacă are nevoie de aceste chioşcuri. Unitatea de învăţământ ne înştiinţează pe noi. Primăria face procedura de licitaţie. Toate chioşcurile din incinta şcolilor vor fi închise dacă nu au contract de închiriere conform normelor legale. Nu contează că se află în curtea şcolii sau în incinta unităţii de învăţământ. Am găsit în incinta unui colegiu astfel de chioşcuri. Am găsit într-o şcoală o fabrică de pâine,

a declarat, pentru GdS, viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan.

Chioşcuri rase din curtea şcolii

Recent, trei chioşcuri construite în curtea Şcolii „Nicolae Bălcescu“ de pe strada Traian Lalescu, din cartierul craiovean Rovine, au fost demolate. Deţinătorii sunt revoltaţi din cauză că au fost demolaţi deşi au avut autorizaţie de construire, le-au modernizat la cererea autorităţilor şi plăteau chirie unităţii de învăţământ.

Chioşc în curtea şcolii Nicolae Bălcescu

Noi avem autorizaţie de construire. Când au venit de la primărie, în anul 2014, să le schimbăm faţada, am făcut-o. Am modernizat şi tot de la primărie au venit şi au făcut recepţia. Am făcut adresă către şcoală să facem contractul de închiriere, eram cu plata chiriei la zi. Cu toate acestea, au venit şi ne-au demolat. Nu au ţinut seama nici de faptul că am atacat în instanţă decizia primăriei. Ne-am trezit cu Poliţia Locală peste noi, şi cu angajaţii de la RAADPFL. Ne invocă faptul că nu s-a făcut licitaţie pe teren. Probabil, vor să aducă pe altcineva în locul nostru,

a spus Albert Băbălău, comerciant.

Nu aveau contracte legale, dar primăria le lua banii

Chioşc

Comercianţii care s-au trezit cu somaţia de demolare spun că au rămas pe drumuri, aceste chioşcuri fiind singura lor sursă de venituri.

Am rămas pe drumuri. Eu aici aveam xerox, papetărie, vindeam inclusiv bilete, că aveam contract cu RAT-ul. Sunt nişte locuri de muncă desfiinţate. Se mai întreabă de ce pleacă lumea din ţară!,

a spus alt comerciant.


Supărarea lor e determinată şi de faptul că primăria îi acuză că nu au avut încheiate legal contractele de închiriere, dar pe de altă parte încasează banii din chirie. Chirie care se împarte între şcoală şi primărie.

Există un contract de închiriere, ei şi-au plătit chiria spre noi. Ei sunt pe acel teren de zece ani. Noi am încheiat un contract cu ei în septembrie, când a început şcoala. Primăria spune, însă, că acel contract nu este încheiat în urma unei licitaţii. Acum se eliberează terenul şi se va face licitaţie. Cea mai mare supărare a comercianţilor este că, în 2014, au făcut investiţii pentru modernizarea acestor chioşcuri şi acum primăria nu îi lasă să rămână în această locaţie. Administraţia locală are, la rândul ei, dreptate, trebuie făcută licitaţie,

a explicat directoarea Şcolii „Nicolae Bălcescu“, Crisanda Turcu.

Să se facă licitaţie

În ciuda nemulţumirilor comercianţilor, autorităţile spun că, în acest caz, chioşcurile au fost amplasate ilegal în curtea şcolii de o bună bucată de timp.

Oamenii sunt degeaba revoltaţi, fiindcă ei nu sunt acolo în regulă. Ei nu au avut un contract de închiriere cu şcoala făcut în baza unei licitaţii. Acum trebuie făcută licitaţie de către primărie. Ei pot să vină la licitaţie şi pot să-şi refacă chioşcurile. Nu am avut de ales, fiindcă legea spune că la licitaţie se scoate terenul liber,

a precizat viceprimarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS