20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăEveniment(VIDEO) Peste 100 de studenți arestați, după un protest pro-palestinian la Universitatea Columbia

(VIDEO) Peste 100 de studenți arestați, după un protest pro-palestinian la Universitatea Columbia

-

Peste 100 de studenți au fost arestați după ce poliția a curățat o tabără de protestatari pro-palestinieni la Universitatea Columbia din New York.

Președintele universității a spus că arestarea a venit după multiple avertismente și a fost necesară pentru a oferi un mediu sigur. Printre participanții la protest s-a numărat și fiica politicianului din Minnesota, Ilhan Omar.

Protestele au zguduit campusurile americane de când a început războiul Israel-Gaza anul trecut.

Demonstranții au construit o tabără de aproximativ 50 de corturi în campus miercuri – și peste noapte sute de studenți și alții s-au adunat cu ei. Peste 100 de persoane au ocupat gazonul timp de peste 30 de ore, încălcând regulile universității, a declarat, joi, primarul New York-ului Eric Adams.

Manifestanților li s-a alăturat candidatul independent la președinție Cornel West.

108 persoane au fost arestate la locul protestului

Într-o declarație trimisă facultății mai devreme joi, președintele Universității Columbia, Dr. Nemat Shafik, a spus că speră că decizia ei de a autoriza Departamentul de Poliție din New York să curețe tabăra „nu va fi niciodată necesară”.

„Persoanele care au înființat tabăra au încălcat o listă lungă de reguli și politici”, a spus Dr. Shafik. „Prin conversații directe și în scris, universitatea a furnizat mai multe notificări cu privire la aceste încălcări”.
Dr. Shafik a spus că regretă că „toate aceste încercări de a rezolva situația au fost respinse de studenții implicați”.

În total, 108 persoane au fost arestate la locul protestului, potrivit BBC. Doi au primit somații pentru contravenție și acuzații de obstrucționare a proprietății guvernamentale.

Poliția a intervenit în protestele din jurul universității miercuri, în timp ce doctorul Shafik a făcut o declarație despre antisemitism în fața Congresului.

The Columbia Spectator, un ziar studențesc, a raportat că atacul ofițerilor a marcat pentru prima dată când au fost efectuate arestări în masă în campus de la protestele din 1968 la războiul din Vietnam.

Fiica lui Ilhan Omar, suspendată de la Colegiul Barnard

Pe X, fostul Twitter, fiica lui Ilhan Omar, Isra Hirsi, de 21 de ani, a spus că a fost suspendată de la Colegiul Barnard pentru că „să fie solidară cu palestinienii care se confruntă cu un genocid”. Ea nu a fost niciodată mustrată sau disciplinată în cei trei ani în care a fost studentă la universitatea privată pentru femei.

Mama ei este printre cei mai vocali critici ai Israelului de pe Capitol Hill. În 2019, congresista și-a cerut scuze după ce a scris pe Twitter că sprijinul SUA pentru Israel era „totul despre copilul Benjamins”, un termen argotic pentru bancnote de 100 de dolari. Această postare a atras acuzații de antisemitism.

Una dintre organizațiile care a inițiat protestul, Columbia University Apartheid Divest, a declarat că suspendarea doamnei Hirsi și a celorlalți doi studenți – identificați ca Maryam Iqbal și Soph Dinu – a însemnat că „au pierdut accesul la hrană, locuințe și servicii medicale”.

„Doi dintre cei trei locuiesc în locuințe pentru studenți și au fost blocați ilegal fără nicio notificare”, se adaugă declarația, menționând că suspendarea a intrat în vigoare imediat.

Universitatea Barnard a declarat pentru BBC că „nu furnizează informații despre procedurile confidențiale privind conduita studenților”.

Citește și: Aterizare de urgență pe Aeroportul Internațional Timișoara în urma unei amenințări cu bombă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Momente inedite la Paris! Nadia Comăneci a dus Flacăra...

Update: Seara s-a încheiat cu un show plin de...

ȘTIRI GdS