12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFemeie condamnată definitiv pentru propagandă teroristă

Femeie condamnată definitiv pentru propagandă teroristă

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a menţinut pedeapsa aplicată de Curtea de Apel Craiova unei femei deferite justiţiei pentru propagandă teroristă. Inculpata a fost condamnată, în octombrie 2023, la 4 ani şi 11 luni de închisoare cu executare. Pedeapsa cuprinde una de 2 ani şi 2 luni, primită de femeie în iunie 2022, într-un dosar asemănător. Procurorii au explicat că inculpata a promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă specifice unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu.

Procurorii DIICOT au precizat că femeia se află într-o stare avansată a procesului de radicalizare.
„În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de (auto)radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat, erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizații, precum şi imagini cu luptători ai entității teroriste. De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare, inculpatul a promovat însemnele și activitățile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum și ideologia acesteia”, au precizat anchetatorii.

Propagandă teroristă după prima condamnare

În iunie 2022, femeia a fost condamnată definitiv într-un dosar privind aceleaşi infracţiuni. A primit o pedeapsă de doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare pentru faptele sale. La nici o săptămână după condamnare, inculpata a continuat propaganda, susţin anchetatorii.

„Menționăm că inculpatul a editat materialele de propagandă teroristă, inclusiv prin adăugarea semnelor distinctive, asumându-și reluarea activităților infracţionale la doar 6 zile după condamnarea cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea aceluiași gen de infracțiuni”, au mai precizat procurorii DIICOT.

Femeie condamnată la Craiova pentru propagandă teroristă

În aprilie 2023, inculpata a fost deferită justiţiei. Ca şi în primul dosar, a fost acuzată de încălcarea prevederilor legii 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat pe 18 octombrie 2023.
Inculpata a fost găsită vinovată pentru infracţiunile comise şi a fost condamnată la 2 ani şi 9 luni de închisoare. Instanţa a dispus revocarea suspendării pedepsei primită de femeie în iunie 2022. După contopirea pedepselor, inculpata a fost condamnată la 4 ani şi 11 luni închisoare cu executare.

În hotărârea instanţei se arată că femeia a absolvit 9 clase, nu are nicio calificare sau ocupaţie. A locuit şi lucrat o perioadă în Franţa, unde a cunoscut mai multe persoane de religie musulmană. Ulterior, a parcurs un proces de radicalizare.

„Fiind influențată de membri radicali ai comunității musulmane, traversând un proces de îndoctrinare islamică și fiind în legătură, inclusiv în mediul online, cu persoane ce reprezentau vectori de radicalizare, inculpata a parcurs, treptat, etapele succesive ale procesului de radicalizare islamică, de aderare la ideologia specifică și la cauza „jihadistă” promovată de organizaţia teroristă Statul Islamic/DAESH”, au susţinut judecătorii.

Femeie condamnată definitiv pentru propagandă teroristă

Hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost fi atacată cu apel de inculpată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Săptămâna trecută, judecătorii au respins acţiunea inculpatei. Hotărârea Înaltei Curţi este definitivă, aşa că inculpata urmează să execute pedeapsa stabilită de Curtea de Apel Craiova. Din pedeapsă se scade perioada petrecută de femeie în arest (23.11.2022 – 28.02.2024).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS