13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPatru bărbaţi din Negoi, condamnaţi pentru trafic de droguri

Patru bărbaţi din Negoi, condamnaţi pentru trafic de droguri

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat patru bărbaţi din comuna doljeană Negoi, acuzaţi de trafic de droguri de risc. Inculpaţii au primit pedepse cuprinse între doi ani de închisoare cu suspendare şi patru ani şi opt luni de închisoare cu executare. Potrivit anchetatorilor, inculpaţii au vândut droguri de risc consumatorilor din Dolj cu 50 de lei gramul. Cei patru inculpaţi au fost arestaţi preventiv în aprilie 2023, iar în noiembrie doi dintre ei au fost plasaţi sub control judiciar.

Procurorii DIICOT anunţau, în aprilie 2023, reţinerea a patru bărbaţi din comuna Negoi, acuzaţi de trafic de droguri. Pe 20 aprilie, trei dintre suspecţi au fost prinşi în flagrant în timp ce vindeau 900 grame de canabis. Suma cerută pe droguri a fost de 23.000 de lei.

„La data de 20 aprilie 2023, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu un procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au documentat activitatea infracțională a unor persoane bănuite de săvârșiriea infracțiunii de trafic de droguri de risc, în municipiul Băileşti, judeţul Dolj. Astfel, au fost depistați în flagrant delict trei tineri, cu vârste cuprinse între 21 şi 22 de ani, din comuna Negoi, în timp ce ar fi vândut 900 de grame de canabis, pentru 23.000 de lei. Ulterior, în urma a patru percheziții domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate alte cantități de drog de risc (canabis), precum și alte mijloace de probă, printre care și două arme care urmează să fie expertizate. Totodată, poliţiştii au identificat şi o a patra persoană, respectiv un bărbat, de 43 de ani, din comuna Negoi, care ar fi participat alături de cei trei tineri la comercializarea drogurilor”, au precizat anchetatorii.

Droguri pentru consumatorii din Dolj

Pe 20 aprilie, după ce au fost audiaţi, cei patru inculpaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În urma cercetărilor s-a stabilit că, începând cu ianuarie 2023, cei patru au vândut canabis consumatorilor din Dolj. De obicei, drogurile erau vândute cu 50 de lei gramul.
Pe 21 aprilie, cei patru inculpaţi au fost arestaţi preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. Ulterior, în noiembrie, doi dintre inculpaţi au fost plasaţi sub control judiciar. Doljenii au fost trimişi în judecată în iunie 2023, în stare de arest preventiv. Au fost acuzaţi de trafic de droguri, respectiv trafic de droguri şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Patru bărbaţi din Negoi, condamnaţi pentru trafic de droguri

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat pe 2 februarie. Doi dintre inculpaţi au fost condamnaţi la patru ani şi opt luni, respectiv patru ani şi şase luni de închisoare. Pedepsele sunt cu executare. Instanţa a mai dispus ca cei doi inculpaţi să rămână în continuare în arest. Un alt inculpat din dosar a primit o pedeapsă de doi ani şi două luni de închisoare, tot cu executare. Ultimul inculpat a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Judecătorii au mai dispus confiscarea sumelor de bani obţinute din vânzarea drogurilor. Au fost confiscate şi armele ridicate la percheziţii. Este vorba de un pistol marca Rohm şi de o puşcă marca Norica, convertită artizanal la un alt calibru. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel de inculpaţi şi procurori.

Canabisul, cel mai câutat drog în Dolj

Potrivit ofiţerilor de combatere a criminalităţii organizate, cel mai câutat drog în 2023 a fost canabisul.

„Cel mai căutat drog în anul 2023 a fost canabisul, acesta provenind atât din culturi ilicite indoor sau outdoor, dar si din aducerea acestuia din afara țării. Cu toate acestea, se observă o implicare în traficul de cocaină, atât a cetațenilor români, dar şi a cetățenilor străini, care transportă acest drog de mare risc şi caută o piață de desfacere în zona de competență a BCCO Craiova, dar şi o creştere a consumului şi implicit a traficului de droguri sintetice (amfetamina şi MDMA), în special în rândul tinerilor”, au precizat oamenii legii.

În cursul anului 2023, în Dolj, au fost confiscate aproximativ 30 de kilograme de canabis, 200 de plante de canabis, peste 1.100.000 de comprimate de droguri de risc şi 3.215 comprimate de droguri de mare risc. La acestea se adaugă 8 kilograme de noi substanțe psihoactive. În 2023, BCCO Craova a înaintat procurorilor DIICOT 130 de dosare penale privind traficul de droguri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS