4 C
Craiova
joi, 7 decembrie, 2023
Știri de ultima orăLocalDoljTurc prins cu 39 de kilograme de droguri la Calafat, în arest

Turc prins cu 39 de kilograme de droguri la Calafat, în arest

Tribunalul Dolj a dispus menţinerea arestului preventiv faţă de un cetăţean turc de 53 de ani, deferit justiţiei pentru trafic de droguri de mare risc. Pe 10 aprilie 2022, în tirul condus de bărbat, poliţiştii de frontieră de la Calafat au găsit aproape 39 kilograme de opiu. Drogurile erau învelite în plumb şi ascunse în două gratare de metal. Un alt turc, prins la Calafat cu 81 kilograme de opiu, a este judecat la Craiova tot pentru trafic de droguri de mare risc. Inculpatul a dispărut după ce a fost pus sub control judiciar, în iulie 2022.

Potrivit oamenilor legii, cetăţeanul turc transporta peşte pentru societăţi comerciale din Franţa şi Italia. S-a prezentat la Puctul de Trecere a Frontierei Calafat în seara zilei de 10 aprilie 2022. Iniţial, poliţiştii de frontieră au descoperit 480 de pachete cu țigări, care aveau timbre fiscale turceşti. Ţigările erau ascunse în lăzile de depozitare ale remorcii. Ulterior, oamenii legii au găsit peste 38 kilograme de opiu.

„Polițiștii de frontieră au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport. Astfel, pe șasiul remorcii, în compartimentul pentru depozitare, au fost descoperite două grătare din metal. Acestea erau prevăzute cu câte un spațiu de colectare, închis ermetic prin sudare. Existând suspiciunea că în acele spații s-ar putea afla bunuri interzise la deținere, polițiștii de frontieră au procedat la desfacerea acestora.
Astfel, s-a constatat faptul că fiecare cutie conține câte un pachet, acoperit în material din plumb, în interiorul căruia se afla o substanță solidă de culoare maronie (posibil opiu), în cantitate totală de 38,6 kilograme. Dacă ar fi fost comercializate pe piaţa neagră, drogurile ar valora aproximativ 600.000 euro”, au explicat poliţiştii.

Turcul a dat vina pe alt turc

Cercetările au fost preluate de procurorii DIICOT. Cetăţeanul turc a fost arestat preventiv pe 12 aprilie 2022. În iulie, acelaşi an, a fost trimis în judecată pentru trafic internațional de droguri de mare risc. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj. Următorul termen de judecată a fost stabilit de instanţă pentru data de 13 septembrie.
În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au explicat că inculpatul a susţinut că un alt cetăţean turc, şofer de tir, l-a rugat să ducă transporte cele două grătare până la rudele sale. A mai susţinut că habar nu avea că în grătare sunt droguri. Procurorii au descoperit în telefonul inculpatului mesaje din care „reiese în mod clar că acesta cunostea că transportă droguri”, au explicat anchetatorii. S-a mai stabilit că inculpatul primise 500 de euro pentru transport şi urma să mai primească 12.000 de euro.

Săptămâna trecută, Tribunalul Dolj a dispus menţinerea arestului preventiv faţă de inculpat. Hotărârea instanţei nu a fost contestată de bărbatul arestat.

Turc judecat pentru trafic de droguri, arestat în lipsă

Pe 1 februarie 2022, tot la Calafat, poliţiştii de frontieră au descoperit în tirul condus de un turc de 48 de ani 81 kilograme de opiu. Şoferul turc transporta mase plastice și circula pe ruta Turcia-Germania.


Inculpatul a fost arestat preventiv pe 2 februarie 2022, la solicitarea procurorilor DIICOT. Ulterior, în iulie, inculpatul a fost plasat sub control judiciar, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Craiova. Se pare că inculpatul a dispărut, aşa că, în octombrie, instanţa a dispus înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv. Măsura preventivă are o durată de 30 de zile şi se aplică începând cu data punerii în executare. Între timp, la jumătatea lunii aprilie 2022, inculpatul a fost deferit justiţiei de procurorii DIICOT. Dosarul a fost înregistrat tot pe rolul Tribunalului Dolj.
Următorul termen de judecată este pe 28 septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS